SRO om 1. verdenskrigs betydning | Samtidshistorie B & Engelsk A

  • HHX 2. år
  • SRO (Historie B, Engelsk A)
  • 7
  • 14
  • 2362
  • PDF

SRO om 1. verdenskrigs betydning | Samtidshistorie B & Engelsk A

Skal du skrive SRO i Samtidshistorie og Engelsk? Se her et eksempel på en SRO med emnet 1. verdenskrigs betydning for Europa efter 1918.

SRO'en indeholder en retorisk og kildekritisk analyse af Woodrow Wilsons tale "14 points"(Fourteen Points), som blev holdt 8. januar 1918.

Indhold

Indledning 1
Krigens afslutning og de efterfølgende fredsforhandlinger 2
Woodrow Wilson's 14 points– (Januar 1918) 5
Retorisk analyse 5
Kildeanalyse 6
Talensbetydning for fredsslutningen og Europas efterfølgende indretning 8
Konklusion 10

Uddrag

Indledning
Første verdenskrig fik stor betydning for Europa efter 1918, men hvorfor gjorde den egentlig det? For at undersøge dette vil jeg analysere kilden ”14 points” af Woodrow Wilson, som belyser afslutningen af krigen og de efterfølgende fredsforhandlinger. Jeg vil starte med en kort redegørelse for afslutningen på den første verdenskrig. Efterfølgende vil jeg lave en retorisk og kildekritisk analyse af præsidents Woodrow Wilsons tale 14 Points (1918). Afslutningsvis vil jeg vurdere betydningen af talen for fredsafslutningen og Europas efterfølgende indretning.

Krigens afslutning og de efterfølgende fredsforhandlinger

1. august 1914 brød en krig ud, som senere skulle vise sig at være den hidtil voldsomste krig.

Imod al forventning blev det ikke en hurtigt overstået krig. Krigen udviklede sig til en verdenskrig, som involverede de fleste af verdens stormagter. 11 november 1918, 4 år efter krigens begyndelse bliver der indgået våbenhvile. I dag kender vi krigen som første verdenskrig.

Verdens stormagter var inddelt i 2 alliancer:
De allierede / Tripelententen
Rusland
Frankrig
England
USA

Centralmagterne/ Tripelalliance Tyskland
Østrig-Ungarn
Det osmanske rige

USA's indtræden i 1917 var et vendepunkt for krigen. Deres indtræden i krigen skulle redde de allierede fra et nederlag. Soldaterne I Europa var efterhånden slidt ned af de flere års kamp.
Der ankom 100.000 friske amerikanske soldater i 1918 og dette afgjorde krigens udfald.
Den amerikanske præsident Woodrow Wilson havde opstillet en fredsplan på 14 punkter. Han forslog en fred uden sejr (peace without victory). Da situationen for Tysklands hær, i august 1917, så meget mørk ud, ønskede den tyske regering at forhandle fred på baggrund af Wilsons 14 punkter. Tyskerne håbede på en mild fredsaftale ved at forhandle med Wilson. Da Wilson nægtede at forhandle fred med en ikke-demokratisk valgt regering, bekendtgjorde den tyske kejser at han vil begrænse sin egen magt og acceptere et demokratisk styre.1 Tyskland formåede at forhandle en våbenhvile d. 11 november. Tidspunktet for våbenhvile blev valgt af historiske årsager, man ønskede at krigen skulle slutte i den 11. time, på den 11. dag i den 11.måned... Køb adgang for at læse mere

SRO om 1. verdenskrigs betydning | Samtidshistorie B & Engelsk A

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.