[7]

1. Verdenskrig

I dette kompendium hjælper vi dig med at forstå 1. Verdenskrig. Krigen varede fra 1914 til 1918 og kostede omkring 16 millioner soldater og civile livet. Især målt på tab af menneskeliv blev krigen den hidtil værste, som verden havde set. Derudover blev krigen senere en indirekte udløser for 2. Verdenskrig. 

1. Verdenskrig var primært en europæisk krig. Danmark forholdt sig neutralt i krigen, og derfor fokuserer dette kompendium i lidt højere grad på den europæiske vinkel. 

Kompendiet indeholder:

Her kan du læse et uddrag fra siden “Hvad var 1. Verdenskrig?”:

Til trods for navnet blev 1. Verdenskrig primært udkæmpet på det europæiske kontinent. Der var dog også kampe i Afrika, Mellemøsten og Asien - ofte i de kolonier, der hørte under europæiske stormagter som fx Storbritannien og Frankrig. Krigen blev oprindelig kaldt “Den store krig” (“The Great War”), fordi den på det tidspunkt var den største og mest omkostningsrige krig nogensinde. 

1. Verdenskrig blev igangsat af mordet på den østrig-ungarske tronfølger Franz Ferdinand d. 28. juni 1914. Krigen sluttede formelt d. 11. november klokken 11.00 (11/11 kl. 11) i 1918.

Krigens parter

Krigen blev hovedsageligt udkæmpet mellem to militære alliancer, som løbende var blevet dannet siden 1800-tallet. I udgangspunktet bestod begge parter hver især af tre stater. Men begge havde også en lang række allierede lande, hvilket gjorde, at krigen blev så omfattende, som den gjorde. 

Krigens ene part var Centralmagterne (også kaldet Tripelalliancen), som bestod af Tyskland og dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn. Deres allierede var Osmannerriget og Bulgarien (fra 1915). Navnet Centralmagterne kom af den centrale placering, som Tyskland og Østrig-Ungarn havde midt i Europa. 

Krigens anden part var Tripelententen (også kaldet De Allierede, Ententen eller Ententemagterne), som bestod af England, Frankrig og Rusland. Dog forlod Rusland krigen i 1917, fordi Den Russiske Revolution brød ud. De allierede til Tripelententen var Belgien, Serbien, Japan, Italien (fra 1915), Rumænien (fra 1916), USA (fra 1917) og en række mindre stater ...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

1. Verdenskrig

[7]
Bedømmelser
 • 04-06-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
  Super fedt, hjælper virkelig meget!
 • 21-06-2024
  Givet af 3.g'er på STX
 • 09-06-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse
 • 18-03-2024
  Givet af Folkeskoleelev i 9. klasse