Versaillestraktaten (1919)

Overblik

Under våbenstilstanden og efter Tysklands overgivelse mødtes de sejrende allierede magter på slottet Versailles lidt uden for Paris for at få orden på Europa. Det er her, man underskriver freden efter 1. Verdenskrig, den såkaldte Versaillestraktat. Fredsforhandlingerne varede fra den 18. januar 1919 til den 10. august 1919. Traktaten blev underskrevet den 28. juni 1919 og indeholder fredsbetingelserne og placerer skylden for krigen.

27 lande deltog i forhandlingerne, hvor de centrale aktører var Frankrigs regeringsleder Georges Clemenceau, USA’s præsident Woodrow Wilson og Storbritanniens Lloyd George. Tyskerne, østrigerne og tyrkerne måtte ikke deltage i fredsforhandlingerne. De fik præsenteret traktaten den 7. maj, hvorved traktaten for dem virkede som et diktat bestemt af de sejrende magter. 

Den amerikanske præsident Wilson og tyskerne håbede begge på, at det var Wilsons 14 punkter, der blev udgangspunkt for forhandlingerne, men Frankrig og England underminerede Wilson og Tysklands intentioner. Det blev derfor hurtigt klart, at det ikke blev Wilsons 14 punkter, der blev udgangspunktet for freden i Versailles. 

Versaillestraktatens indhold

Versaillestraktaten indeholder i alt 440 punkter. Indholdet i Versaillestraktaten viser hurtigt, at formålet med freden har været at straffe og destabilisere Tyskland og på den måde sikre fred i Europa. Det ser man både på et økonomisk, militært og territorielt plan. Tyskl...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind