Versaillestraktaten (1919)

Overblik

Versaillestraktaten er navnet på den vigtigste fredsaftale, der blev underskrevet efter 1. Verdenskrig. Den indeholdt fredsbetingelserne og placerede skylden for krigen hos Tyskland. Traktaten blev opkaldt efter slottet Versailles uden for Paris, hvor de sejrende lande mødtes for at få orden på Europa igen.

Fredsforhandlingerne varede fra d. 18. januar 1919 til d. 10. august 1919. Traktaten blev underskrevet d. 28. juni 1919 - på femårsdagen for det mord på den østrig-ungarske tronfølger, der startede krigen.

27 lande deltog i forhandlingerne, hvor de centrale aktører var Frankrigs premierminister Georges Clemenceau, USA’s præsident Woodrow Wilson og Storbritanniens premierminister Lloyd George. Det er værd at bemærke, at tyskerne, østrig-ungarerne og tyrkerne (krigens tabere) ikke måtte deltage i fredsforhandlingerne. De fik i stedet præsenteret traktaten d. 7. maj og havde ikke andet valg end at underskrive. På krigens tabere virkede traktaten som et barskt diktat fra de sejrende magter, og det skabte stor bitterhed, især i Tyskland.

Både Wilson og tyskerne havde oprindelig håbet, at det ville være Wilsons 14 punkter, der dannede grundlag for fredsforhandlingerne. Disse punkter lagde vægt på, at freden også måtte være retfærdig for den tabende part. Men dette blev underm...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind