Wilsons 14 punkter (1918)

Overblik

Wilsons 14 punkter er en almen betegnelse for den amerikanske præsident Woodrow Wilsons fredsprogram, der blev fremlagt i en tale den 8. januar 1918 til Kongressen i USA. Formålet med talen var at vise, hvordan disse 14 punkter ifølge Wilson (og dermed ifølge USA) var essentielle for at skabe en vedvarende fred i Europa. Punkterne var således udgangspunktet for at indlede fredsforhandlinger med de krigsførende stater. 

I talen ønsker Wilson at være retfærdig over for begge parter i 1. Verdenskrig. Og generelt var Wilson af den holdning, at åbenhed, respekt for national selvbestemmelse og demokrati var vejen til at undgå krig i fremtiden. Derfor er fredsprogrammet med de 14 punkter også ofte beskrevet som en idealistisk plan for at genopbygge Europa.  

Du kan læse alle punkterne her. 

Gennemgang af de 14 punkter

Indledningen

Før indholdet af de 14 punkter indleder Wilson sin tale med at erklære, at fredsforhandlingerne, som nu skal til at begynde, skal ske ud fra et princip om åbenhed, da hemmelige aftaler på tværs af verden har været skyld i at forstyrre verdensfreden. USA gik ifølge Wilson ind i krigen for at sikre v...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind