Wilsons 14 punkter for fred (1918)

Overblik

Wilsons 14 punkter er en almen betegnelse for den amerikanske præsident Woodrow Wilsons fredsprogram fra 1. Verdenskrig. Dette blev fremlagt i en tale d. 8. januar 1918 til Kongressen i USA. Formålet med talen var at vise, hvordan disse 14 punkter ifølge Wilson og USA var essentielle for at skabe en vedvarende fred i Europa. 

Talens hovedbudskaber var, at en fredsaftale måtte være retfærdig over for begge krigens parter, samt at vejen til at undgå krig i fremtiden var åbenhed, demokrati og respekt for national selvbestemmelse. Derfor er fredsprogrammet med de 14 punkter ofte blevet beskrevet som en idealistisk plan for at genopbygge Europa. 

Punkterne kom til at danne udgangspunkt for fredsforhandlingerne, men blev dog slet ikke fulgt i den udstrækning, som Wilson havde lagt op til.

Du kan læse talen og alle punkterne her (på engelsk). 

Hvad kan kilden bruges til i Historie?

Wilsons tale er en skriftlig kilde, der er samtidig med 1. Verdenskrig og de verdensomspændende krigshandlinger, som talen handler om. Afsenderen er den amerikanske præsident og dermed en part i krigen (en allieret til Tripelententen). Wilson gør noget ud af at sige, at Tyskland selv efter et nederlag skal have lov at udfolde sig, hvilket kan lyde upartisk. Dog bør man huske, at USA har haft en egeninteresse i den nye verdensorden, som Wilsons 14 punkter opfordrer til. Fx var frihandel og afvikling af visse europæiske imperier klart i USA’s interesse.

Idet Wilsons 14 punkter er et oplæg til, hvordan f...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind