Tidslinje

Optakten til 1. Verdenskrig

1871: Det Tyske Kejserrige (Tyskland) blev dannet som rige. Hidtil havde det bestået af en række mindre, tyske stater, der fra 1815 havde dannet Det Tyske Forbund sammen med Østrig. Fra 1871 arbejdede Tyskland målrettet for at etablere sig som en ny stormagt midt i Europa.

1878: Det tyrkiske osmannerrige opgav nogle (men ikke alle) landområder på Balkan, fordi riget var ved at falde sammen. Dermed blev Serbien en selvstændig stat. Men Serbien drømte om at danne et Storserbien ved at forøge sit territorium med sydslaviske områder, som hørte under det mægtige naborige Østrig-Ungarn. Serbiens ambitioner fik senere konsekvenser for udbruddet af 1. Verdenskrig, fordi disse ambitioner blev et af motiverne for at myrde den østrig-ungarske tronfølger. 

1879: Tyskland og Østrig-Ungarn etablerede et fælles forbund, så Østrig-Ungarn vil få større sikkerhed over for Rusland,…

...

1. Verdenskrig

1914

28. juli afviste Serbien kravene fra Østrig-Ungarn, og Østrig-Ungarn erklærede derfor Serbien krig. 

29. juli iværksatte Rusland en generalmobilisering, dvs. en indkaldelse af hele sin hær, fordi landet var allieret med Serbien. Rusland så generelt sig selv som beskytter af alle slaviske folkeslag.

1. august erklærede Tyskland krig mod Rusland, fordi Tyskland var i alliance med Østrig-Ungarn. Herefter var det generelt Tyskland, der førte an i de militære beslutninger hos Centralmagterne.

3. august erklærede Tyskland krig mod Frankrig på baggrund af tvivlsomme påstande om, at Frankrig havde krænket tysk territorium. Tyskland rykkede nu sine tropper ind i det neutrale Belgien. Man opererede efter den såkaldte Schlieffen-plan: For at undgå at kæmpe på to fronter samtidig skulle Tyskland først besejre Frankrig mod vest via et lynangreb gennem Belgien og ned til Paris. Dernæst kunne hæren flyttes mod øst og besejre Rusland, som man regnede med ville være længe om at opstille sin hær. 

På sigt viste det sig dog umuligt at undgå en tofrontskrig. Vestfronten udviklede sig til en stillingskrig, hvor frontlinjerne flyttede sig meget lidt. Samtidig brød krigen ud på Østfronten, idet Rusland fik mobiliseret hurtigere end forventet. 

4. august krævede Storbritannien, at Tyskland trak sig ud af Belgien. Storbritannien havde i 1839 lovet at beskytte Belgien. Tyskland nægtede, og Storbritannien erklærede Tyskland krig. 

12. august erklærede Storbritannien og Frankrig krig mod Østrig-Ungarn.

5. september begyndte britiske og franske soldater at grave sig ned for at stoppe tyskernes fremgang i Frankrig. Sådan opstod krigens første skyttegrave, som kom til at præge fronten derefter. 1. Verdenskrig b…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind