Konsekvenser af krigen

1. Verdenskrig var den hidtil dødeligste krig, verden endnu havde set, og den fik enorme konsekvenser på det storpolitiske plan. Fx gik hele fire kejserriger under. 

På de følgende sider går vi i dybden med nogle af konsekvenserne af 1. Verdenskrig.

Her kan du læse et uddrag fra siden “Andre konsekvenser”:

Før krigen udgjorde kvinder omkring 35% af arbejdsstyrken i Tyskland; efter krigen var det steget til 55%. En lignende tendens gjorde sig gældende i andre af krigens deltagerlande. Forklaringen var først og fremmest, at samfundet manglede arbejdskraft, nu hvor en stor del af de arbejdsdygtige mænd var sendt i krig. Samtidig stod mange kvinder i en svær situation, fordi familiens forsørger var fraværende enten midlertidigt eller permanent. 

Kvinder fra arbejderklassen blev især hvervet til industrien, hvor de ikke blot arbejdede med ‘feminine’ ting som tekstilproduktion, men også bidrog på de mange våbenfabrikker, der producerede skyts til krigen. Kvinder fra middelklassen fandt i højere grad beskæftigelse inden for offentlig administration og sygepleje, mens overklassens kvinder typisk kastede sig ud i frivilligt velgørenhedsarbejde. 

Underskuddet af mænd fortsatte i øvrigt efter krigen, i den forstand at mange mænd var døde i krigshandlingerne. Derfor måtte mange kvinder forblive ugifte og forsørge sig selv, ligesom de ikke kunne stifte familie.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind