SRP: Kryptering med Enigma og RSA-Kryptering i Matematik

 • STX 3.g
 • SRP (Historie A, Matematik A)
 • 10
 • 25
 • 7047
 • PDF

SRP: Kryptering med Enigma og RSA-Kryptering i Matematik

SRP Opgaven arbejder med emnet Kryptering, og i denne forbindelse gennemgås bl.a. principperne for Enigma-maskinen samt RSA-kryptering, med fagkombinationen Matematik A og Historie A.

Herudover gøres der rede for briternes kodebrydning, særskilt i forbindelse Enigma-kodningen, og det analyseres hvorvidt og hvilken betydning denne brydning har haft for 2. Verdenskrigs forløb.

Slutteligt samles der op på opgavens primære resultater, med en samlet konklusion, og derefter perspektiveres der, bl.a. til kryptering i dagens samfund.

Lærers kommentar

Rigtig god opgave med god sammenkobling af delene. Som ellers er svært i tilfældet. Historiedelen var for redegørende - mere analyserende og vurderende havde givet 12.

Studienets kommentar

Bemærk: Da dette SRP er skrevet, da SRP stadig var en ny opgavetype, er der ikke analyseret kilder i historie. Det forventer man i SRP'er idag. Du kan stadig bruge opgaven som inspiration til emne og indhold, men husk at din opgave skal indeholde en analyse af konkret kildemateriale for at få en god karakter.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 3
Briternes brydning af Enigmakodning 3
Enigma 4
Situationen efter 1. verdenskrig 4
Bletchley park 6
Betydningen af brydningen 8
Kodebrydernes betydning 8
D-Dag 8
Nordafrika 9
Slaget om atlanten 9
Hvad formåede brydningen? 9
Betydning af anvendelsen af hemmelig kommunikation 10
Anvendelser af kryptering før 2. verdenskrig 10
Steganografi 10
Kryptografi 10
Mary Stuarts cifferskrift 11
Nye krypteringssystemer 11
Betydningen af anvendelserne 11
RSA-kryptosystemet 12
Matematikken bag RSA 12
Division 12
Største fælles divisor 13
Primtal 15
Kongruenser 17
Inverse elementer 18
Gentagen kvadrering 19
Eksempel: glædelig jul 19
Sikkerheden og fordele ved RSA 23
Konklusion 23
Perspektivering 24
Litteraturliste 26

Uddrag

"Indledning:
Selvom det ikke normalt strejfer os en tanke, er kryptering en stor del af vores hverdag. Vi har et kæmpe behov for at hemmeligholde vigtige informationer, vi sender og modtager.

Hvad enten det er ens netbank-oplysninger, private såvel som forretningsmæssige e-mails eller hærens vigtige ordrer, skabes der i samfundet et større og større behov for, at disse informationer ikke havner i de forkerte hænder.

Ovenstående er lige præcis, hvad kryptering sørger for. Alle informationerne er hemmeligholdt på grund af kryptering.

Der findes utrolig mange typer kryptering, og der har altid været en stor udvikling på området. Det er spændende at se på udviklingen inden for kryptologi, hvordan det har påvirket historiens gang og haft betydning for fx krige – i denne opgave: 2. verdenskrig med fokus på briternes brydning af tyskernes Enigma og betydningen heraf.

Jeg vil derudover i projektet give en vurdering af betydningen af anvendelsen af hemmelig kommunikation i historisk perspektiv. Herunder vil jeg lave en matematisk gennemgang af RSA-kryptosystemet og dets fordele. Derudover vil jeg selv konstruere en RSA-kryptering for at give en ide om, hvordan systemet virker.

Krypteringen er stadig i udvikling, og der vil altid herske en kamp mellem kodeknækkerne og kryptologerne. En evig kamp om at være et skridt foran fjenden. En kamp der har haft og får enorm stor betydning for historien såvel som matematikkens udvikling. Dette finder jeg yderst interessant og har derfor valgt emnet kryptering."... Køb adgang for at læse mere

SRP: Kryptering med Enigma og RSA-Kryptering i Matematik

[4]
Bedømmelser
 • 19-05-2012
  Brugbar opgave som hjalp mig godt på vej med min SRP
 • 07-01-2016
  Givet af 3.g'er på STX
  God hjælp til at få skrevet SRP
 • 16-04-2014
  okay inspiration til srp
 • 29-04-2012
  en fin opgave til at finde inspiration