Alan Turing - matematikeren og mennesket | SRO i Engelsk A og Matematik A

  • STX 2.g
  • SRO (Matematik A, Engelsk A)
  • 7
  • 17
  • 4401
  • PDF

Alan Turing - matematikeren og mennesket | SRO i Engelsk A og Matematik A

En SRO i Engelsk A og Matematik A, om hvilke problemer Alan Turing var udsat for, og hvordan han valgte at takle disse. Måden han tacklede hans homoseksualitet på, og hans arbejde med at bryde krypteringen af enigma-maskinen.

Studienets kommentar

Siden eksemplet blev skrevet, har man ændret på nogle af kravene til SRO. Derfor kan udformningen afvige lidt fra den måde, som en SRO skal skrives og bygges op i dag. Fx skal du ikke længere skrive et engelsk abstract, men et resumé på dansk. Nogle skoler havde desuden andre krav til længde før i tiden. De fleste krav er dog ens, så du kan sagtens bruge eksemplet til at få gode idéer til dit SRO.

Den bedste måde at bruge eksemplet er ved at bruge SRO-bogen sideløbende. SRP-bogen er opdateret på alle de nye regler, så du er sikker på at leve op til alle krav.

Indhold

1 Indledning
2 Kombinatorik
2.1 Additions- og multiplikationsprincippet
2.2 Permutationer og kombinationer
3.3 Binomialkoefficienter
2.4 Kryptering og kombinatorik
2.4.1 Monoalfabetisk kryptosystemer
2.4.2 Additive kryptosystemer
3 Breaking the Code
4 Konklusion
5 Litteraturliste
5.1 litteratur

Uddrag

1 Indledning
Jeg har valgt at skrive min SRO om Alan Turing. En britisk matematiker, som levede under 2. Verdenskrig. Han var bl.a. med til at knække Enigma koden, som tyskerne brugte til at sende hemmelige militære meddelelser med. Dette gjorde han i fællesskab med en række andre matematikere, i Bletchley Park.
Udover at være en fantastik matematiker, var Turing også homoseksuel, og det var på pågældende tidspunkt ulovligt og strafbart at være. Han lagde aldrig selv den store skjul på hans homoseksualitet, og det førte visse problemer med sig. Jeg vil i min opgave forholde mig til, hvilke problemer dette kom til at give, for hans arbejde som matematiker. Til dette vil jeg analysere skuespillet Breaking the Code, som handler om netop Alan Turing, og kodebrydningen af Enigma.
Med henblik på hans arbejde med kryptologi, vil jeg arbejde med kombinatorik, for at kunne koble det sammen med hans arbejde med Enigma kodens løsning, og hvor stort et arbejde det har været.

2 Kombinatorik
2.1 Additions- og multiplikationsprincippet
Til at redegøre for additionsprincippet vil jeg først kigge på et eksempel.
I eksemplet har vi nogle muligheder. I dette eksempel skal vi have en to retters menu på en restaurant. Vi kan få forret, hovedret og dessert. Under hver af retterne er der nogle forskellige muligheder. Under forretten er der 3 muligheder, under hovedretten er der 5 muligheder og under desserten er der 2 muligheder. Vi skal enten have 1 forret og 1 hovedret, eller 1 hovedret og 1 dessert. Altså får vi disse muligheder for at vælge en menu:... Køb adgang for at læse mere

Alan Turing - matematikeren og mennesket | SRO i Engelsk A og Matematik A

[2]
Bedømmelser
  • 15-12-2011
    Givet af HF-elev på 2. år
    Udemærket opgave, med tildels gode beviser
  • 17-02-2014
    Okay opgave, men kunne bruges

Materialer relateret til Alan Turing - matematikeren og mennesket | SRO i Engelsk A og Matematik A.