Påvisning af Carbonylforbindelser - Tollens og Fehlings

  • HTX 2. år
  • Kemi B
  • 12
  • 8
  • 1713
  • PDF

Rapport: Påvisning af Carbonylforbindelser - Tollens og Fehlings

Rapporten udfører en påvisning af carbonylforbindelser ved bl.a. at bruge Tollens og Fehlings prøve. Vi udfører også en prøve med 2,4-dinitrophenylhydrazin.

Formål:
At afprøve forskellige karakteristiske analyser af carbonylforbindelser, samt ikke-carbonylforbindelser, for derved at bestemme om der er tale om hhv. aromatiske og alifatiske ketoner eller aldehyder i de udleverede kemikalier.

Indhold

Formål
Teori
Hypotese
Materialer
Fremgangsmetode
Resultater
Reaktionsligninger
Diskussion
Konklusion

Uddrag

Materialeliste:
Mikroskala-reagensglas med ”stativ”
Små reagensglas med stativ
2 alm. reagensglas med prop
Træklemme eller skindstrimmel
Vandbad med varmt vand
2,4-dinitrophenylhydrazin (1g/L i 2M HCl)
Fehling I og Fehling II
2 M NaOH-opløsning
0,1 M AgNO3-opløsning
6 M NH3-vand
Carbonylforbindelser
(øvelsesvejledning)

Fremgangsmetode:
Prøve med 2,4-dinitrophenylhydrazin : (øvelsesvejledning)
Ca. 1 cm 2,4-DNPH hældes i 7 mikroskala-reagensglas og et par dråber af carbonyl-forbindelsen kommes i. Noter iagttagelserne i vedhæftede skema.

Fehlings prøve: (øvelsesvejledning)
Bland i et alm. reagensglas ca 3 cm Fehling I med ca 3 cm Fehling II. Sæt prop på glasset og vend det så væskerne blandes. Blandingen skal være klar blå, hvis den ikke er det, tilsættes en smule mere af Fehling II. Fordel den færdige blanding i 7 små reagensglas og tilsæt nogle dråber af carbonylforbindelserne. Stil reagensglassene i et vandbad med let kogende vand i 2 minutter. Noter iagttagelser i skemaet.

Tollens test: (øvelsesvejledning)
I et alm. reagensglas hældes ca 5 cm 0,1 M AgNO3-opløsning og der tilsættes et par dråber 2 M NaOH-opløsning. Derved dannes et brunt bundfald af sølvoxid. Man skulle egentlig forvente, at der dannedes sølvhydroxid, men dette stof er ustabilt, så der dannes i stedet sølvoxid. Tilsæt nu 6 M NH3-vand i små portioner indtil det brune bundfald er opløst. Der skal kun lige tilsættes så meget ammoniakvand at bundfaldet opløses, men alt skal til gengæld også være opløst. Herefter er Tollens reagens klar til brug. Fordel reagenset i 7 rene (!) små reagensglas og tilsæt nogle dråber af carbonylforbindelserne. Sæt glassene i at varmt vandbad (ca 60-70C) i nogle minutter. Hvis der dannes sølv sætter det sig som sølvspejl eller også fælder det ud som et sort sølvbundfald. Noter iagttagelserne i skemaet. Reagensglassene skylles efter brug omhyggeligt med vand for at undgå dannelse af sølvazid som er eksplosivt... Køb adgang for at læse mere

Påvisning af Carbonylforbindelser - Tollens og Fehlings

[1]
Bedømmelser
  • 25-01-2012
    Kan klart anbefales til jer andre