"I et land uden høje bjerge" og "Danmark Man Dark" | Essay om danskhed

  • STX 3.g
  • Dansk A
  • 12
  • 4
  • 1613
  • PDF

"I et land uden høje bjerge" og "Danmark Man Dark" | Essay om danskhed

Essay om forskellige syn på danskhed, som har fået titlen "Hvorfor taler vi dog hele tiden om danskhed?".
Udgangspunktet for essayet er sangene "I et land uden høje bjerge" af Michael Falch og "Danmark Man Dark" af Nephew.

Lærers kommentar

Du anvender fint de to tekster - uddrager deres væsentligste budskaber - og bruger dem som afsæt for et essay med både bredde og dybde. Du reflekterer godt om emnet - skifter mellem konkrete eksempler og mere overordnede betragtninger. God indledning og afslutning. God sammenhæng. Godt sprog.

Elevens kommentar

Opgaven er gennemrettet både sprogligt og indholdsmæssigt efter min lærers rettelser.

Uddrag

Den 5. juni 2009, det danske riges grundlovsdag, udkom Danmarks måske mest populære band, Nephew, med albummet Danmark Denmark. Og dagen var ikke tilfældigt valgt. På deres nyeste album lægger Nephew nemlig særligt vægt på danskheden, det der er særegent for Danmark – og det med en kritisk vinkel. Første sang er rettet mod de dobbeltmoralske danskere, senere på CD'en karikeres kongehuset, som jo er stadfæstet i Danmarks grundlov, og derpå følger N. F. S. Grundtvigs Nytaars Morgen, blot på engelsk. Men det nummer, der beskæftiger sig mest med danskheden, er Danmark Man Dark, som med metaforer og intertekstualitet har en hel del at sige om mentaliteten i Danmark.
I Danmark Man Dark tager Nephew fat i den mentalitet eller diskurs, der har præget den offentlige debat i Danmark de seneste år. Første strofe handler om vores buschauffør, som har fundet et rigtig godt niveau mellem bremse og gas, men som måske ikke er klar over, hvem der sidder i bussen, og hvor de i virkeligheden godt vil hen. Dette er en metafor for nutidens politiske magthavere, hvor det er blevet kortsigtet populisme der vinder valgene, og som alle partier må indrette sig under, hvis de vil have magt, i stedet for langsigtet idealisme, der kan give et mere velovervejet bud på en retning for, hvor vi er på vej hen.
I de kommende strofer spilles der på en spirende mentalitet, hvor vi er dobbeltmoralske, idet vi siger, at man selvfølgelig gerne må blive syg, men hvis man ikke kan arbejde, er det ens eget problem, som skal fixes på et privathospital. Dette står i kontrast til, hvad der hidtil har været diskursen i Danmark, hvor vi har lagt meget vægt på. at det er fællesskabet, der ”fixer” de svageste, når de falder ud af samfundet. Og her rusker Nephew op i et ret fundamentalt skred, der samtidig er et eksempel på, at danskheden ændrer sig med tiden, og viser, at de emner, som er vigtige for, hvad det danske er, ændrer sig som den politiske vind blæser i Dannebrogs flagdug... Køb adgang for at læse mere

"I et land uden høje bjerge" og "Danmark Man Dark" | Essay om danskhed

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.