[9]

Danmarks Trøst

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere digtet ”Danmarks Trøst” af Nikolaj Frederik Severin Grundtvig. Digtet er også kendt som ”Langt højere bjerge så vide om jord” efter første vers. Vi gennemgår de vigtigste elementer i teksten, som det er godt at have med i analysen. Derudover får du et resumé, en side med baggrundsinformation, og så kan du læse hele digtet med vores ordforklaringer og forklaringer af de enkelte strofer. Endelig hjælper vi dig til at fortolke og perspektivere digtet.

Præsentation af teksten

Titel: ”Danmarks Trøst” eller ”Langt højere bjerge så vide om jord” (1820)
Forfatter: Nikolaj Frederik Severin Grundtvig
Genre: Digt

”Danmarks Trøst” er skrevet som en lejlighedssang til en afskedsfest for Grundtvigs ven, den danske forfatter og embedsmand Christen Pram. Pram skulle rejse til De Vestindiske Øer, der i 1800-tallet var en del af det danske rige. Her havde Pram fået tildelt en stilling som toldembedsmand. Digtet er en fædrelandssang, der hylder den danske natur, det danske folk og det danske kongehus. ”Danmarks trøst” er dog en anderledes fædrelandssang, fordi den bruger beskedenhed og underdrivelse i sin hyldest af det særligt danske.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores analysehjælp:

Titlen forklarer, at digtet vil trøste danskerne

Digtets oprindelige titel er ”Danmarks Trøst”. Teksten er også kendt under titlen ”Langt høiere Bjerge saa vide paa Jord”. Titlen ”Danmarks Trøst” forklarer, at digtet er skrevet med henblik på en bestemt virkning: Digtet skal trøste Danmark. Danmark har brug for trøst på grund af de store nederlag, som landet led i Napoleonskrigene.

Digtet trøster danskerne ved at fremhæve ting, som danskerne trods alt stadig bør være stolte af, selv om landet netop har gennemgået en stor krise.

Danmark er ikke nogen stormagt i verden, men landet har andre karaktertræk, som man ikke finder i fremmede lande. Digtet opfordrer danskerne til at finde trøst i det, der gør Danmark til noget særligt, i stedet for at ærgre sig over landets store nederlag.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Danmarks Trøst

[9]
Bedømmelser
 • 19-05-2024
  Givet af 1.g'er på STX
 • 01-10-2023
  Givet af 3.g'er på STX
 • 29-12-2022
  Givet af HFe-elev på 2. år
 • 17-05-2022
  Givet af 1.g'er på STX