Fysiologiske krav til elitefodboldspillere | Træningsprogram & Doping

  • HF 2. år
  • Idræt B
  • Ingen givet
  • 17
  • 5804
  • PDF

Rapport: Fysiologiske krav til elitefodboldspillere | Træningsprogram & Doping

Rapport om de fysiologiske krav til elitefodboldspillere. I opgaven er der også inkluderet et træningsprogram til fodboldspillere og et afsnit om doping og kosttilskud.

Indhold

Indledning 1
Kort introduktion af de aerobe og anaerobe systemer 2
Fysiologiske krav til elitefodboldspillere 2
Forskellen på midtbanespillere og fors/ang. 3
Fordeling af de energigivende processer i fodbold 4
Konklusion 5
Muskelfibersammensætning 6
Træning af fodboldspillere 8
Intervaltræning 8
Anaerob træning 9
OB´s træningsskema. Se bilag
Generelt 10
Kommentarer 10
Planlægning af træningsprogram 12
Forslag til ugeprogram: Uge 1-3 13
Kommentarer 14
Doping og kosttilskud 14-15
Litteraturliste

Uddrag

Indledning
I takt med at intensiteten i fodboldkampe er blevet større, er kravet til elitespillernes form steget markant. Men form kan være mange ting, løbe hurtigt, løbe langt eller løfte tunge vægte. Hvad er de specifikke krav til elitefodboldspillere? skal man have en speciel muskelfibersammensætning for at kunne gøre sig på højeste niveau? Hvilke dopingmidler og kosttilskud kan optimere effekten af fodboldtræning?
Foruden at svare på disse spørgsmål vil jeg undersøge forskellen på aerobe og anaerobe energiprocesser. Samt kommentere på et udleveret vintertræningsprogram for superligaklubben OB. Med henblik på udarbejdelse af et forslag til et vintertrænings/opstartsprogram for elitespillere.
Til denne opgave har jeg valgt fortrinsvis at beskæftige mig med den tilgængelige litteratur der er begrænset og relativ svært tilgængelig. Materialet består af bøger og artikler, indenfor området samt et udleveret træningsprogram.
I redegørelserne for de fysiologiske krav til fodboldspillere har jeg valgt ikke at gå i dybden med selve spaltningsprocsserne ved anaerobt arbejdede samt forklaring af ATP, CrP og glykolyse. Der er ligeledes ikke detaljerede beskrivelser af Forbrændingsprocesserne ved aerobt arbejde bl.a. forbrænding af glykogen/glykose. Derfor er det en forudsætning at kende til disse processer og betegnelser for at få det fulde udbytte. Endvidere er den anaerobe del af træningen beskrevet bedst, ud fra det faktum, at det er de anaerobe processer i fodbold der er de dominerende.
I besvarelsen er der lagt størst vægt på kravene til fodboldspillere, analyse af OB´s træningsprogram samt på udarbejdelsen af et vintertrænings/opstartsprogram. Sekundært er forskellige dopingmidler og kosttilskud.

Kort introduktion af de aerobe og Anerobe systemer.
• Aerobe processer: Energifrigørelse ved forbrænding af Glykogen/glukose, fedt og protein ved hjælp af ilt. De aerobe processer arbejder ved hjælp af ilt og er den primære energikilde ved langvarige kontinuerlige præstationer f.eks. langdistanceløb.
• Anerobe processer: energifrigørelse ved spaltning af ATP og CrP uden ilt, samt glykolyse der er en spaltning af Glykogen/glukose. Glykolyse danner træthedsstoffer b. la. mælkesyre. De anaerobe processer starter når der ikke er ilt nok til at skaffe tilstrækkelig energi ved de aerobe processer, hvilket primært er ved kortvarige aktioner med maksimal intensitet f.eks. sprint.

Fysiologiske krav til Elitefodboldspillere:
Den procentvise intensitetsfordeling for fodboldspillere, målt under Copa America.
Diagrammet (figur 1) er rimeligt dækkende for alle markspillere og som det fremgår her, står eller går de 40-50 minutter af en kamp . Bemærk! Jogning er ikke medtaget i de 40-50 minutter... Køb adgang for at læse mere

Fysiologiske krav til elitefodboldspillere | Træningsprogram & Doping

[14]
Bedømmelser
  • 10-12-2007
    Rigtig dejlig opgave at læse. Meget overskuelig. Jeg søgte måske efter lidt nyopdaterede informationer, men jeg går ud fra det skyldes manglen på informationer inden for det valgte evne. Ellers super opgave :)
  • 17-08-2005
    fin opgave. Den er svær at genbruge, med hensyn til emnet.
  • 14-12-2011
    manglende kilder :-(
  • 15-03-2010
    rigtig god opgave. !!!!