SSO: Doping og cykelsport | Idræt B

 • HF 2. år
 • SSO (Idræt B)
 • 12
 • 31
 • 7857
 • PDF

SSO: Doping og cykelsport | Idræt B

SSO i Idræt om doping og cykelsport.

Opgaveformulering:
1. Der ønskes en kort redegørelse for central fysiologi indenfor cykelsport.

2. Med udgangspunkt i overstående behandles udvalgte dopingmetoder, der anses for at have en positiv påvirkning af præstationsevnen. Ved hver af de udvalgte dopingmetoder vurderes den konkrete effekt ud fra en fysiologisk betragtning.

3. Diskuter hvorvidt det er muligt at vinde Tour de France uden brug af ulovlige medikamenter.

4. I en afsluttende perspektivering vurderes fremtidsperspektiverne med hensyn til dopingbekæmpelse indenfor elitecykelsport. Kan man fx komme dopingspørgsmålet til livs?

Indhold

Indledning
- Afgrænsning
Central fysiologi indenfor cykelsport
- Kredsløbet
- Maksimal iltoptagelse og kondital
- Muskelfiber
- Træning
- Del konklusion
Doping
- EPO
- Bloddoping
- Clenbuterol
- Del konklusion
Tour de France
- Tidligere vindere
- Fænomenet Armstrong
- Alt er muligt
- Heldig
- Del konklusion
Cykelsportens fremtid
- Unaturlig blodværdi
- Del konklusion
Konklusion
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

1.0 Indledning
Cykelsporten er formentlig den sportsgren i verden, der er mest udskældt, med hensyn til dopingsyndere. Dette skyldes, at cykling er en udholdenhedsdisciplin der hovedsageligt er koncentreret om den enkelte rytters fysiske formåen. Cykelsporten har dermed fået et slags ”doping-image,” som her medført en lavere tillid til sporten fra offentligheden. Derfor er det centralt at bekæmpe doping, således sporten igen kan hente offentlighedens interesse.

Min opgave vil tage udgangspunkt i central fysiologi indenfor for cykelsporten, samt vurdere effekten af EPO og bloddoping ud fra en fysiologisk betragtning, da disse er de mest kendte dopingformer indenfor cykelsporten. Dertil vil det forbudte stofs, clenbuterol, som Alberto Contador, blev testet positiv for under dette års udgave af Tour de France, effekt ligeledes blive vurderet.

Ud fra Lance Armstrongs offentliggjorte blodværdier og ved at se nærmere på tidligere vindere af Tour de France, vil jeg diskutere om det overhovedet er muligt at vinde verdens hårdeste cykelløb, "Tour de France" uden brug af disse ulovlige midler.

Til sidst vil jeg perspektivere til elitecykelsporten og vurdere fremtidsperspektiverne med hensyn til dopingbekæmpelsen. Her vil jeg kigge på, hvilke tiltag UCI har gjort for at bekæmpe brugen af EPO, bloddoping og muskelopbyggende stoffer, som clenbuterol, gennem tiden. Desuden vil jeg diskutere deres seneste påfund, blodpasset, i forbindelse med spørgsmålet om man nogensinde kan komme dopingspørgsmålet til livs.

1.1 Afgrænsning
I redegørelsen for central fysiologi inden for cykelsporten, har jeg begrænset mig til at skrive om det basale med henblik på kredsløbet. Derudover beskriver jeg kredsløbet under arbejde, blodets opbygning, samt øgning af blodets iltkapacitet og det maksimale iltoptagelse. Ydermere har jeg kort berørt de forskellige muskelfibertyper.
Jeg har valgt at udelade en redegørelse for respirationsprocessen, men vil dog kort berøre det i afsnit 3.3.1, "Astmamedicin som doping".
Jeg har desuden valgt, at undlade, at skrive om kost og energiomsætningen. Dette skyldes, at de ikke direkte har en forbedrende effekt, ved brug af EPO, bloddoping eller muskelopbyggende stoffer. Af samme grund har jeg fravalgt at redegøre for temperaturreguleringen.
Af metoder til at forbedre det maksimale iltoptag, har jeg fravalgt højdetræning, da dette ikke ses som værende doping indenfor cykelsporten... Køb adgang for at læse mere

SSO: Doping og cykelsport | Idræt B

[1]
Bedømmelser
 • 15-03-2016
  Givet af Studerende på 10. år
  ertertertertergerrtrtertergrtertr