SRP: Fødselsdefekter hos Thalidomid Børn i Biologi og Kemi

 • STX 3.g
 • SRP (Biologi A, Kemi B)
 • 12
 • 25
 • 7260
 • PDF

SRP: Fødselsdefekter hos Thalidomid Børn i Biologi og Kemi

SRP om Fødselsdefekter hos børn Født af mødre der har indtaget Thalidomid (Thalidomid børn), skrevet i fagene Biologi A og Kemi B - I opgaven kigger jeg bl.a. på kiralitet og thalidomid, og undersøger hvad proteiner er, proteinsyntesen, og slutteligt undersøger hvilke konsekvenser brugen af thalidomid har haft, og hvordan disse kunne være undgået, og hvorfor thalidomid stadig er i brug til visse formål i dag.

Studienets kommentar

Opgaven er godt struktureret og behandler emnet på en rigtig god måde. Der er en nogle mindre småfejl, så som ombytning af nogle få biologiske termer såsom promoter/primer.

Derudover er der alt for mange sproglige fejl.

Det ændrer dog ikke på, at projektet får 12 og er eksemplarisk for andre, der skal skrive SRP i Biologi og Kemi.
Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

Indledning 5
Thalidomid 5
Proteiner 6
Proteinstruktur 9
Proteinsyntesen 10
DNA 12
Proteiners struktur 13
Enzymer 13
Thalidomids opbygning 15
Asymmetrisk syntese 17
Thalidomids påvirkning af fostermisdannelser 18
Inhibering af proteinet Cereblon 18
Thalidomid som DNA interkalator 20
Hvorfor blev så mange ramt af Thalidomid katastrofen 22
Thalidomids brug i dag 22
Konklusion 25
Litteraturliste 26

Uddrag

"Indledning:
For 50 år siden var der relativt få kendte lægemidler, i forhold til i dag. Man havde dengang heller ikke ret stor kendskab til hvilke funktioner de kendte lægemidler havde.

Dette skyldtes at man ikke havde den samme grundviden omkring menneskekroppen, som man har i dag og det skyldtes til dels også at man ikke har de samme metoder til at undersøge et nyt lægemiddel for bivirkninger, som man har i dag.

Nogen gange var der ikke problemer med de nye fremstillede lægemidler, men andre gange opstod der også en række problemstillinger og man fandt bivirkningerne efterhånden. Et lægestof som da det så dagens lys var lovende og havde en effektiv virkning, var Thalidomid.

Det viste sig dog hurtigt at det havde nogle meget fatale bivirkninger også. Jeg vil igennem en række problemstillinger behandle stoffet Thalidomid, og finde ud af hvorfor det skaber disse bivirkninger.

Jeg vil også kigge på hvorfor lægemidlet i dag igen bliver brugt, pga. de samme egenskaber, som gjorde at det blev forbudt få år efter det var kommet på markedet."... Køb adgang for at læse mere

SRP: Fødselsdefekter hos Thalidomid Børn i Biologi og Kemi

[10]
Bedømmelser
 • 07-11-2011
  Opgaven gør god brug af faglige og ekstrakurrikulære begreber, som lader opgaven række ud over det gymnasiale niveau. Gode forklaringer på de behandlede problemstillinger, dog med en til tider lidt sløset grammatik og direkte oversættelser af fagbegreber (fx "phtalimide ring" i stedetfor ftalimidring/phtalimidring nederst s. 14). Men ellers er opgaven meget inspirerende for mig, som om nogle uger selv skal i gang med en SRP om thalidomid, hvor jeg søger svar på problemstillinger, som ligner dem i denne oopgave.
 • 18-12-2014
  Hvordan kan denne opgave få 12, når personen har brugt formuleringer som: "Jeg har gennem mine...". Burde sproget i et studieretningsprojekt ikke være af lidt højere stil? Litteraturlisten tæller da heller ikke med i sidetallet? Udover det, er det en rigtigt god opgave, bedre end jeg selv kan lave!
 • 11-11-2015
  God opgave, som generelt giver en god forståelse for, hvordan SRP´en skal skrives.
 • 18-10-2015
  Givet af HTX-elev på 3. år
  MEEEEGET GOD TIL INSPIRATION !

Materialer relateret til SRP: Fødselsdefekter hos Thalidomid Børn i Biologi og Kemi.