SRP om doping med EPO i Biologi A og Kemi B

 • STX 3.g
 • SRP (Biologi A, Kemi B)
 • 12
 • 24
 • 8113
 • PDF

SRP om doping med EPO i Biologi A og Kemi B

SRP om Doping og brugen af EPO. Skrevet i Biologi A som hovedfag og Kemi B som bifag. Du kan også bruge opgaven som inspiration, hvis du skriver om andre typer doping, f.eks. doping med EPO eller bloddoping.

Opgaven gennemgår EPO og brugen af dette som dopingmiddel, set både fra en kombineret biologisk og kemisk synsvinkel. I denne forbindelse vil stoffets struktur blive undersøgt, og opgaven vil gå i dybden med en analyse og vurdering af dets virkning.

Derefter følger en redegørelse for hvordan man i dag sporer EPO i kroppen, og hvilke bivirkninger brugen af dette dopingmiddel har på kroppen.

Slutteligt vil der blive kigget på fremtidens doping, med særskilt fokus på gendoping, samt hvilke muligheder man potentielt kan bruge for at teste for dopingmisbrug.

SRP'et er skrevet i 2009.

Studienets kommentar

Du kan også få hjælp til dit Studieretningsprojekt i SRP-bogen. Her guider vi dig i alt fra emnevalg og faglige metoder til opbygning af opgaven.
Få den bedste hjælp til SRP med SRP-bogen.

Indhold

1. Indledning 1
2. EPO's opbygning 1
2.1. Aminosyrer og Proteiner 1
2.1.1. Proteiners struktur 1
2.2. EPO's struktur 2
2.2.1. Fremstilling af rhEPO 2
3. Proteiners fysiske og kemiske egenskaber 2
3.1 Syre-baseegenskaber 2
3.2 Isoelektrisk punkt 2
3.3 Proteins opløselighed i vand 3
3.4. Proteiners koge- og smeltepunkt 3
4. EPO's virkning i kroppen 3
4.1 EPO's intercellulære kommunikation 3
4.2 Erythropoiesen 3
4.3 Energistofskiftet 4
4.4 Bjørn Ekbloms undersøgelse 4
4.5 Højdehuse og højdetræning 5
4.6 Bivirkninger ved rhEPO 5
4.7. Vurdering af rhEPO's virkning 5
5. Testmetoder 5
5.1. Hæmatokrotværdi 5
5.2 Elektroforese 5
6. Gendoping 6
dopingmiddel' 6
7. Konklusion 6
8. Litteraturliste 7

Uddrag

Inden for lægeverdenen er der sket en stor videnskabelig fremgang gennem de sidste par årtier og man er i dag i stand til at helbrede rigtig mange sygdomme. Desværre er denne viden blevet misbrugt i sportens verden, hvor stadig flere idrætsudøvere vælger den nemme vej til bedre resultater. I 1985 lykkedes det at fremstille hormonet erythropoietin, der kan hjælpe mod bl.a. nyresvigt og blodmangel.

Kort efter dukkede samme stof op i sportens verden, da det viste sig at have en præstationsfremmende effekt og derfor en god erstatning for bloddoping. Lige siden har stoffet skabt store problemer i udholdenhedsidrætter som cykling og løb. Stoffet er et af de mest udbredte dopingpræparater, men hvad er det egentlig for en størrelse?

Jeg vil i denne opgave koncentrere mig om EPO som dopingmiddel set fra en biologisk og kemisk vinkel. Der vil følge en gennemgang af stoffets struktur, hvorefter jeg vil analysere og vurdere dets virkning gennem en videnskabelig undersøgelse. Dernæst vil jeg redegøre for, hvordan man kan spore EPO i kroppen og vurdere nye testmuligheder for femtiden. Til slut vil jeg komme ind på gendoping, der er fremtidens skrækscenarie i sportens verden... Køb adgang for at læse mere

SRP om doping med EPO i Biologi A og Kemi B

[13]
Bedømmelser
 • 06-12-2013
  Til ejeren af denne SRP: Kanon god opgave med god struktur og dybdegående fagligt indhold samt mange gode kildehenvisninger! Hvor har du fundet Eva Horn Møllers Power Point om EPO, for jeg har nu skrevet til hende og søgt i et stykke tid, men uden held? På forhånd tak
 • 08-03-2012
  SUPER god opgave. Jeg brugte den her som inpiration og fik utrolig meget godt ud af det. jeg fik så 10. Men hvor var der mange gode ting man kunne bruge.
 • 13-12-2015
  Givet af 3.g'er på STX
  Godt eksempel på en vellykket SRP, med alt i orden !!!
 • 19-01-2015
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm