DIO om Irernes udvandring til Amerika

 • HHX 3. år
 • DIO (Engelsk A, Historie B)
 • Ingen givet
 • 16
 • 4943
 • PDF

DIO om Irernes udvandring til Amerika

DIO rapport i Samtidshistorie B og Engelsk A, om irernes udvandring til Amerika hvor der bliver beskrevet hvorfor de udvandrede, hvordan de blev modtaget og hvordan de levede derovre. Slutteligt er der en analyse af filmen "Gangs of New York" af Martin Scorsese fra 2002, hvor der især er fokus på forholdet mellem indfødte og indvandrere og hvordan dette bliver iscenesat.

Indhold

Metodiske overvejelser: 2
Fagenes bidrag til udfoldelse af problemstillinger: 2
Fagenes bidrag til helhedsorienteret forståelse: 2
Problemformulering: 3
Indledning: 4
Hvad lå til grund for Irernes udvandring til Nord Amerika? 5
Push 5
Pull 6
Hvordan levede Irerne efter de udvandrede til Nord Amerika? 7
Analyser filmen Gangs Of New York med fokus på sammenstødet mellem immigranterne og de fastboende. 9
Filmens tema: 11
Tid og miljø: 11
Genre: 12
Forholdet mellem de indfødte og irerne: 12
Vurder dens ægthed i forhold til tiden som den forløber i. 13
Refleksion: 13
Arbejdsformen 14
Faglig udvikling 14
Opgaven 14
Konklusion: 14
Litteraturliste: 16

Uddrag

Indledning:

Denne opgave tager udgangspunkt i fagene samtidshistorie og engelsk med henblik på at belyse grundende til Irernes udvandring til Amerika og hvordan de efterfølgende levede derover. Dertil vil jeg først beskrive hvorfor Irerne og sådan en stor grad forlod Irland til fordel for Amerika. Efterfølgende vil jeg undersøge hvordan de indvandrende Irere blev optaget af de indfødte Amerikanere og de andre folkefærd af indvandrere. På baggrund af førnævnte information om Irernes levevilkår vil jeg analysere filmen Gangs Of New York som foregår i en periode hvor indvandringen af irere til Amerika var enorm eftersom. Her vil hovedsagligt fokusere på sammenstødet mellem de irske indvandrere og de indfødte amerikanere, og hvordan dette bliver formidlet ud til seerne. Slutteligt vil jeg vurdere hvorvidt filmen genspejler realiteten, eller ej.

Hvad lå til grund for Irernes udvandring til Nord Amerika?

Grunden til at man i midten af 1800-tallet oplevede en enorm udvandring af Irere til Amerika havde flere faktorer. En af de helt store grunde var hungersnøden som hærgede i Irland i slutningen af 1840erne der strakte sig over mange år. Denne hungersnød kostede i løbet af blot 4 år over 1 million døde mennesker, hvilket betød at hele 2,5 millioner mennesker udvandrede for at undgå samme skæbne. Disse tal lyder umiddelbart ikke af meget, men hvis man betænker at Irlands indbyggertal på daværende tidspunkt var ca. 8 millioner indbyggere så er det pludselig helt andre dimensioner, eftersom at Irlands befolkning nærmest blev halveret på blot 4 år. Der var flere årsager til, at det gik så galt. Samtidig med at folk flygtede fra Irland stod Amerika som et stor kontrast – Amerika lokkede med guld og grønne skove, hvilket kunne ses i at de tilbød gratis jordarealer, i modsætning til Irland og Europa i sin helhed hvor jorden var meget dyr.

Push
Irland var et selvforsyningsland, og havde monokultur, og derfor ramte sygdommen dem ekstremt hårdt. Irerne havde tidligere været under hungersnød, fejl i høståret eller epidemier, men de havde aldrig været ude for en så langvarig og omfattende en, som den der kom i 1840'erne. F.eks. da der i ... Køb adgang for at læse mere

DIO om Irernes udvandring til Amerika

[17]
Bedømmelser
 • 02-11-2010
  Da jeg lidt var på jat efter inspiration til mit metodeafsnit, synes jeg at opgavens metodeafsnit mangler uddybelse. Jeg savnede i øvrigt en form for kildekritik i metodeafsnittet.
 • 09-01-2012
  Godt skrevet. Hjælper til at skrive en selvstændig opgave. Minimale stavefejl. God grammatik der gør det forståeligt at læse-
 • 02-03-2015
  ssssssssssssssssssssssssssssssssss
 • 21-02-2013
  Givet af 3.g'er på STX
  Ganske fin opgave! :D

Materialer relateret til DIO om Irernes udvandring til Amerika.