DHO: Urbanisering fra 1850 og op til 1900 tallet

DHO: Urbanisering fra 1850 og op til 1900 tallet

Dansk/historieopgave i dansk og historie om urbaniseringen fra 1850 og op til 1900 tallet. Til at belyse dette vil et et uddrag af Romanen "Stuk" af Herman Bang blive analyseret.

Indledning:
Jeg har valgt at skrive om urbanisering fra 1850'erne og op til starten af 1900-tallet. Jeg har valgt at sætte fokus på livet i København før voldene blev nedlagt og efter, så vi får indblik i hvilken forandring København gennemgik, fra at være en død provinsby til at blive en ny storby.
Jeg vil gerne redegøre for hvad der skete med København efter voldene rundt om byen var revet ned og om det påvirkede livet og arbejdsforholdene i København. Dette vil jeg gøre ved at analysere et uddrag af romanen Stuk af Herman Bang, med særlig fokus på fremstillingen af borgerskabet i København.
Herefter vil jeg vurdere hvordan den moderne storby indvirker på det moderne gennembrud i litteraturen.

Indhold

Indledning
Før og efter voldenes fald
De nye love og arbejdsforholdene
Urbaniseringen set fra den litterære side af
Det moderne gennembrud i litteraturen og dens påvirkning
Litteraturliste
Bilag

Uddrag

Før og efter voldenes fald
København har for os der lever i dag altid været en hovedstad for Danmark. Men i midten af 1800-tallet, var den faktisk bare en by som alle andre – men dette ændrede urbaniseringen i 1856-1857, da voldene omkring København blev revet ned. Urbaniseringen begyndte i 1840 og havde tre faser: årene indtil omkring 1840, 1840-1885, og 1885-1945. Det var i disse år folk gik fra, at ville bo på landet til at de ville bo i byen, denne vandring gjorde at langt over halvdelen flyttede til storbyen. Lønningerne begyndte at stige i storbyen og i grad med at de steg, jo flere indbyggere kom der i storbyen. København dengang i 1850'erne var ikke en by der i dag ville imponere os, for med de 150.000 indbyggere i selve stor København, var det den gang en provinsby. I Danmark fandt urbaniseringen især sted fra 1840 – 1960. Det var her man kunne mærke store forandringer i byen. København ekspanderede pludselig og blev herefter til en rigtig storby. Man fik nu lov til at bygge udenfor voldene og dette gik særligt hurtigt på Vesterbro og Nørrebro, hvor ivrige byggearbejdere byggede voldsomt og planløst. Men nogle år efter disse ”afskyvækkende” byggeriger var blevet bygget, begyndte man at bygge bygninger der var i overdådig stil, store højloftede herskabslejlig-heder inde i det indre København, med store facader der fik bygningen til at se luksuriøs ud. I takt med at der kom store huse man kunne bo i, kom der også solide hospitaler og store flotte teatre, som de velhavende kunne nyde godt af og det gjorde de i den grad også. Der var næsten ingen begrænsninger for hvad man måtte bygge. Dette gik især udover arbejderklassen der ... Køb adgang for at læse mere

DHO: Urbanisering fra 1850 og op til 1900 tallet

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.