[0]

Forfattere i Dansk

Her finder du vores oversigt over forfattere, som du kan møde i undervisningen i Dansk. Kompendiet indeholder både danske og udenlandske forfattere. Det indeholder også en beskrivelse af kanonforfattere i dansk litteratur.

Forfatterne er oplistet i alfabetisk rækkefølge efter fornavn.

Uddrag

Herunder finder du et uddrag fra vores forfatterside om Amalie Skram:

Amalie Skrams forfatterskab

Amalie Skrams forfatterskab kan både kaldes norsk og dansk. Skram skrev i et dansk sprog med få norske ord og udtryk, men en del af hendes litterære inspiration kom fra livet i Norge. Hun kaldte sig selv for dansk forfatter.

Skram skrev flere romaner om ulykkelige ægteskaber. Hendes debutroman Constance Ring (1885) handler om kvinden Constance, der aldrig finder lykken med en mand. Først gifter hun sig med en ældre mand, der er hende utro med en tjenestepige. Da han dør, gifter hun sig med en ny mand, men han har også et forhold til en tjenestepige, og det samme har den sidste mand, Constance forelsker sig i. Alle tre mænd skuffer hende, hvilket fører til hendes selvmord til sidst i romanen.

Skram problematiserede også ægteskabet i sine næste romaner Lucie (1888), Fru Inés (1891) og Forraadt (1892). I romanerne viser Skram, at kvinder også har en seksualitet, der både kan dyrkes og undertrykkes.

Udover ægteskabsromanerne skrev Skram også noveller samt bogserien Hellemyrsfolket (1887-98). Det kritiske blik på samfundets normer og klasser går igen i det meste af Skrams litteratur, og det samme gør kønsproblematikken. Langt de fleste af hendes hovedpersoner får en ulykkelig skæbne, fordi samfundets klasseopdeling og kønsmoral begrænser dem.

En kvindestemme i det moderne gennembrud

Skram er en vigtig forfatter i det moderne gennembrud. Hun skrev om temaer som køn, ægteskab og seksualitet fra en kvindes perspektiv, selvom det i slutningen af 1800-tallet var normen, at kvinder skulle blive i hjemmet og være uvidende om deres seksualitet. Skram brød med normen ved at sætte køns- og klasseproblemer til...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Forfattere i Dansk

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.