Den hæslige by

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet ”Den hæslige by”. Digtet er skrevet af Michael Strunge og er udgivet i digtsamlingen Vi folder drømmens faner ud fra 1981.

I vores podcast om digtet kan du få hjælp til at forstå dets grundlæggende kendetegn og tematikker. 

Den skriftlige del af af analysehjælpen indleder vi med et grundigt resumé samt ordforklaringer til de vanskelige ord i digtet. I selve analysen fokuserer vi især på digtets brug af bogstavrim og billedsprog. I fortolkningen af digtet hjælper vi dig med at komme videre i forståelsen af digtet, og i perspektiveringen sætter vi digtet ind i en litteraturhistorisk sammenhæng på to forskellige måder. 

Uddrag

Her kan du læse et uddrag af analysehjælpen

Digtets miljøbeskrivelse er symbolsk og kritisk

De sproglige virkemidler viser os, at “Den hæslige by” handler om en forestillet by. Det vil sige, at digtet ikke beskriver en by, som den faktisk ser ud med en masse realistiske detaljer. Det er tværtimod en række symbolske detaljer og sproglige billeder på hæslighed, der viser os, hvordan byen er. 

Det er derfor i første omgang en symbolsk miljøbeskrivelse. Menneskene kaster fx ikke “skygger af fabrikkerne og kontorerne” i konkret forstand. Men i overført betydning er menneskene i byen dødsmærkede. Fabrikkerne og kontorerne er en slags tomme former, der kaster mørke skygger over byen. Vi fornemmer gennem skyggesymbolet, at fabrikkerne og kontorerne ikke bidrager positivt til livet i byen. De ‘pynter’ hverken på det fysiske eller sociale miljø. De er derimod “hæslige” ligesom de fleste andre detaljer i digtet.

Dermed bliver det også tydeligt for os, at miljøbeskrivelsen er meget kritisk. Det fysiske miljø fremstår hæsligt, og det sociale miljø er også grimt. Her er folk reduceret til skygger af deres funktioner, til patienter på et sindssygehospital eller til discodansere, der har givet køb på deres egen autentiske personlighed for at være med i dansen. Det vil i overført forstand sige for at være med, hvor det sker i byen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Den hæslige by

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.