Filmanalyse af Bænken

 • HHX 1. år
 • Dansk A
 • 10
 • 11
 • 3695
 • PDF

Filmanalyse af Bænken

Større opgave i Dansk med filmanalyse af Per Flys "Bænken" fra 2000.

Problemformulering:
I opgaven præsenteres Per Fly og hans værker i hans hidtidige karriere som instruktør kort. Derefter analyseres og fortolkes Bænken med særlig henblik på person- og samfundsskildringen i filmen. Jeg vil især se på Kaj som hovedperson og hans adfærd over for Liv, Stig og hans tilværelse generelt. Endelig vil jeg perspektivere Bænken til de øvrige film i Per Flys trilogi, Arven og Drabet.

Indhold

Bænken af Per Fly 2
Per Fly 2
Referat af Bænken 2
Kaj 3
Stig 5
Liv 5
Tid og Miljø 6
Komposition og tekniske virkemidler 7
Tema 9
Konklusion 10
Kilder 10

Uddrag

Bænken handler om alkoholikeren Kaj, der en dag opdager at hans datter, Liv er flyttet ind i naboejendommen med sin søn Jonas. Kaj har forladt Liv for 19 år siden, og var i de tider kok for Simon Spies. I dag er han på bistandshjælp og arbejder i miljø patruljen sammen med vennen Stig.

Mødet med faderen og datteren finder sted på et bistandskontor, hvor Kaj betragter hende, uden at lade hende vide hvem han er. Os seere får dog først situations betydning forklaret i de efterfølgende scener. Her ser vi Kaj finde en gammel cigarkasse frem, hvor indholdet af kassen viser sig at være breve og billeder af Liv.
...

Kaj (Jesper Christensen) repræsenterer hovedrollen i filmen. Han er alkoholiker med hår i næsen og skoldede fingre og arme. Meget tyder på, at han har været alkoholiker igennem en længere periode. Dette medfører en nedtur og har nok bevirket til at han har mistet sit selvværd, og har af den grund ikke følt sig værdig nok til at være far for Liv. Hans yngre dage var præget af succesoplevelser, da han for 16 år siden arbejdede som kok hos Simon Spies, samt sejlede jorden rundt to gange. Kaj virker normalt ikke lidenskabelig omkring nogen ting, men erindringen om hans tid som kok gør ham til ”Bænkens konge” . Hans kongestatus kommer til udtryk da han dirigerer rundt med Stig for at få en øl, og så snart der er kastet bolde i luften til en positiv stemning, punkterer han den.
Kajs person er bygget op sådan, at han ikke giver undskyldninger til nogle. Han er meget kynisk og siger hvad der passer ham. Det får vi illustreret da Kaj nægter at undskylde for de blomster han har ødelagt, samt den kynisme han viser da kaptajnen bortviser ham .
I 19. minut kommer Kaj ud for et dilemma. Jonas står alene på gaden foran opgangen til ejendommen og kan ikke komme ind. Han beder Kaj om hjælp, men Kaj afviser ham . Dette viser også lidt af den hårdhed han udviser.
Kaj bor i en lejlighed i underklassemiljøet. Han arbejder i et aktiveringsprojekt, hvor han ordner andre folks haver. Udover Stig, som i mange tilfælde godt kan betragtes som en overfladisk ven, har Kaj også en ven i den lokale købmand Ali. Ali er en person som han kan snakke frit med om normale ting.
Kajs alkoholmisbrug har også konsekvenser. I 30. minut får vi konstateret at hans liv ikke varer evigt. Midt i en øl får han et af sine pludselige anfald, som han tager piller i mod. Men vi ser også at han ikke gør nogle illusioner i den retning, da han godt selv ved, at hans helbred skranter og livet lakker mod enden.
... Køb adgang for at læse mere

Filmanalyse af Bænken

[6]
Bedømmelser
 • 28-11-2009
  god opgave hjalp mig meget til at lave min egen filmrapport / analyse
 • 20-03-2010
  En fin opgave, som klart kan bruges :)
 • 02-05-2015
  Den var okaaaaaaaaaaaaaay
 • 28-03-2011
  Givet af Folkeskoleelev i 10. klasse
  Fin opgave. Kan godt gå an!