Analyse

”Vesterhavet” handler om en enlig, midaldrende lastbilchauffør, der træffer en stor beslutning. Han vælger at køre en pakke med kokain over grænsen til Tyskland, hvor han ender med at give al kokainen til nogle svin og slippe dem løs på en golfbane.

Jegfortælleren i novellen er også tekstens hovedperson. Han er en usædvanlig person, der både har en række typiske træk for en lastbilchauffør og nogle særlige personlighedstræk, der gør ham til en skæv og interessant type. Det samme kan vi sige om flere af novellens personer. Selv om de er flade personer i analytisk forstand, er de med til at gøre novellens persongalleri meget livligt.

Novellens miljø er afgrænset og småt. Miljøet er præget af relativ fattigdom, og vi kan beskrive det som et meget barskt miljø. Jegfortællerens sprogbrug afspejler tydeligt hans miljø og sociale status.

Sproget i ”Vesterhavet” er realistisk, og vi ser eksempler på sociolekt og talesprog. Sproget er vigtigt, fordi det er med til at fortælle os noget om novellens hovedperson, jegfortælleren. Generelt set bruger novellen ikke billedsprog, men der er ét eksempel på det, og det eksempel viser sig at være meget vigtigt.

Novellens fortælleteknik er præget af en jegfortæller, der har indre synsvinkel og bruger tankereferat og nogle få steder også fortællerkommentarer. Samtidig er fremstillingsformen en blanding mellem scenisk og panoramisk fremstillingsform, mens hele novellen er fortalt med bagudsyn.

Kompositionen af ”Vesterhavet” er præget af det lineære handlingsforløb og den åbne slutning. Desuden starter novellen atypisk med en præsentation af jegfortælleren, hvilket viser, at vi som læsere skal have særligt fokus på ham.

Novellen passer på mange punkter ind i den klassiske novellegenre. Der er dog et særligt brud, nemlig at ”Vesterhavet” ikke fokuserer på en konflikt mellem to eller flere personer, men vender konflikten indad – ind i jegfortælleren.

På de følgende sider får du hjælp til at analysere ”Vesterhavet”. Analysen kan både bruges til mundtlig forberedelse og til en skriftlig opgave. I analysehjælpen folder vi hver eneste pointe ud, så den bliver grundigt forklaret. Det gør vi, fordi vi gerne vil hjælpe dig med at forstå teksten så godt som muligt og vise dig, hvordan vi egentligt gør, når vi analyserer tekster i dansk.

Men først stiller vi en række arbejdsspørgsmål til novellen. Dem kan du med fordel forsøge at besvare, inden du læser vores besvarelser på de efterfølgende sider.

Se også Studienets guide til novelleanalyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.