Ved Frokosten

I denne analysehjælp hjælper vi dig med at analysere og fortolke digtet ”Ved Frokosten”. Digtet er skrevet af Johannes V. Jensen og udgivet i Digte 1906

Du får resumé og arbejdsspørgsmål. Det kan hjælpe dig godt i gang med at få hul på teksten. Derefter får du hjælp til de centrale dele af analysen, ligesom du til sidst får hjælp til at fortolke og perspektivere digtet.

Du kan også høre vores podcast, hvor vi går endnu mere i dybden med digtet.

Hvis du bruger analysehjælpen som kilde i en skriftlig opgave, er det en god idé at huske en henvisning. Du finder oplysningerne ved at trykke på det lille i øverst til højre.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Mad og drikke bliver beskrevet på erotiske måder

Der er rigtig mange eksempler på opfindsomt billedsprog i digtet. Der er særligt ét sprogligt træk, der gentager sig adskillige gange. Det lyriske jeg bruger ofte et erotisk ladet sprog til at beskrive sin frokost. 

Koblingen mellem frokosten og det erotiske begynder allerede i første strofe, hvor det lyriske jeg taler om ”Dugens kyske Klorlugt”. ’Kysk’ er et sært ord at bruge om en dugs lugt. Det betyder nemlig seksuelt afholdende. Talen om ’Klorlugt’ leder tankerne i ret af Olga, som bliver beskrevet som en ”Jomfru paa en Badeanstalt”.

Senere beskriver jeget et af sine smørrebrød som ”et ungt og skært Stykke med Steg”. Her kommer vi til at tænke på udtrykket ’en ung steg’, som henviser til en ung, attraktiv person. De erotiske associationer bliver endnu tydeligere, da jeget omtaler osten:

Osten knytter Stemningen af Forraadnelse og rygende Elskov sammen i mit Hjærte.

Her er det helt tydeligt, at frokosten har en erotisk virkning på jeget. Det kan vi også se her i beskrivelsen af snapsen og den efterfølgende skål:

Snapsen er kold, sød, stærk og brændende . . .
dette var en Skaal for den uudslukkelige Appetit,
der lægger mig ned og sætter mig paa Benene igen
midt imellem hoftebredt henvandrende Mirakler i Menneskeskikkelse.

Snapsen bliver beskrevet med tillægsord, der lige så godt kunne beskrive jegets forhold til kvinder. Det er heller ikke kun appetitten på mad og drikke, som jeget skåler for – det er også appetitten på kvinder. Citatet ender da også med en usædvanlig religiøst ladet metafor, som henviser til kvinder. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ved Frokosten

[1]
Bedømmelser
  • 02-10-2023
    Givet af 2.g'er på STX