Rational choice

Rational choice er en genre af vælgeradfærdsteori, der stammer fra økonomi. På de følgende sider kommer vi ind på nogle varianter af rational choice-teori:

I pensum vil det typisk være economic voting man mener, når man snakker om rational choice.

Her ser du et uddrag fra siderne om rational choice

Indenfor rational choice ser man det enkelte individ som en rationel aktør. Det vil sige, at individet tager den mest effektive vej til at opnå sine præferencer. Præferencer skal forstås bredt og dækker ikke kun økonomiske præferencer.

Individet vil ifølge rational choice handle på den måde, der bedst muligt tilfredsstiller dets præferencer. Der er en række antagelser i rational choice, eksempelvis:

  • At individet har adgang til fuld information og dermed er i stand til at forudse samtlige løsninger og konsekvenser ved et valgt. Man kan dog diskutere, hvor realistisk det er, at borgere har adgang til og overblik over fuld information.
  • At individet på baggrund af den fulde information er i stand til at rangordne sine præferencer.

Rational choice stammer fra økonomi, men bruges også inden for samfundsvidenskab - særligt i forhold til vælgeradfærd. Her ses stemmeafgivelsen som et middel til at opnå den enkelte vælgers præferencer.

Der findes forskellige vælgeradfærdsteorier indenfor rational choice. Man kan dele dem op i “hårde” og “bløde” modeller...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind