Forarbejdet: Før du begynder at skrive

Før du begynder at skrive selve din SRO, er der naturligvis et forarbejde, der skal gøres. Dette forarbejde kan for nogle elever virke kedeligt, men det er en meget vigtig del af opgaveprocessen. At skrive en større skriftlig opgave handler i høj grad om at finde på idéer, søge efter materiale, læse om emnet og diskutere med dine vejledere.

På de næste sider ser vi først på, hvordan du får valgt emne og fag. Din skole vil have nogle rammer for, hvornår det skal være på plads.

Dernæst ser vi på materialer og informationssøgning, hvor du får gode råd om at finde relevant litteratur og kildemateriale til opgaven. Vi kommer også ind på fagenes metoder, og hvordan du bedst bruger vejledningen fra dine lærere. Til sidst giver vi gode råd om at lave en tidsplan for dit arbejde.

Jo bedre et forarbejde, du har lavet, jo nemmere bliver det at skrive opgaven, da du har din baggrundsviden på plads og et godt overblik over, hvad der skal stå i de forskellige afsnit, inden du sætter dig til tasterne. 

Det er lidt forskelligt fra skole til skole, hvordan processen med SRO bliver grebet an. På nogle skoler bestemmer dine lærere både fagkombination og opgaveformulering, på andre skoler er der mere frit valg, så du måske kan vælge fag selv, og du selv skal skrive en problemformulering. Når du selv skal vælge fagene, så vil der altid være krav om, at det ene fag skal være ét af dine studieretningsfag.