Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Skabt for hinanden”. Novellen er skrevet af Svend Åge Madsen og udkom i 1995 i Skabt for hinanden og andre dystopier. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du vil have hjælp til at arbejde med analysen på egen hånd, kan du bruge vores guide til novelleanalyse. Den giver dig en systematisk gennemgang med grundige forklaringer af alt det, du bør være opmærksom på i din analyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

I programmet "Livsduel" kan et par kan vinde en formue, hvis det lykkes den ene part at redde den anden fra en farlig situation ved at løse en opgave. Hvis det ikke lykkes, dør partneren. "Dødskampen" foregår på et hospital. Seerne kan sætte penge på, hvem der dør først af to deltagere, der begge er dødeligt syge eller sårede. Det kan ikke blive brutalt og uhyggeligt nok for hovedpersonen:

Og så er det sorg. Smertefulde trækninger i ansigtet. Dyb, oprigtig sorg glider over ham. Ikke alene har han mistet sin kone, men også den formue de håbede at vinde. […] Det gør altid et stærkt indtryk. Det er det der gør Livsduel til noget helt særligt. Selvfølgelig er det dejligt når de vinder. Men når det en sjælden gang imellem går galt, er det altså vanvittigt stærkt.

Set udefra virker det hele temmelig afstumpet eller forhærdet. Hovedpersonen fremhæver dog, at programmerne giver ham nogle ægte følelser, som får ham til at "blive hængende":

Efterhånden som man så halvtreds eller hundrede døende om dagen blev man jo mere og mere ligeglad med menneskeliv. Men det ændrede sig da det blev tvunget at hæfte en livsbeskrivelse på alle dem der skal dø. Nu gør det faktisk lidt ondt hver gang, når man ligesom har indlevet sig i den døendes situation. Men de siger det er sundt at lide lidt, på den måde. Og på en måde gør det oplevelsen endnu stærkere.

Hovedpersonen virker næsten helt overrasket over sine egne følelser. Men det er jo følelser på distancen og egentlig ikke noget, der har med ham og hans liv at gøre...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind