Sig nærmer Tiden

Her er vores hjælp til analyse af digtet ”Sig nærmer Tiden” af Steen Steensen Blicher. Digtet kendes også som ”Sig nærmer Tiden, da jeg må væk!” og ”Præludium”.

Præsentation af teksten

Titel: ”Sig nærmer Tiden” (1838)
Udgivet i: Trækfuglene
Forfatter: Steen Steensen Blicher
Genre: Digt

Steen Steensen Blicher (1782-1848) blev født på Viborg-egnen og var ud af en lang række af præster. Han blev også selv teolog og præst, men det var skriveriet, der var hans store lidenskab, selv om han ikke kunne leve af det. Blicher skrev flere digtsamlinger, men han er allermest kendt for sine noveller.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra vores analysehjælp:

Den ydre komposition er fast og regelmæssig

”Sig nærmer Tiden” er bygget helt regelmæssigt op. Digtet udgøres af 8 strofer, der hver især består af fire vers. I hver strofe er der krydsrim; dvs. at første vers rimer med tredje vers, og andet vers rimer med fjerde vers. Det betyder, at hver strofe følger det samme rimmønster, som vi kan skrive op på den her måde: AbAb.

Herudover er rytmen også stort set den samme i hele digtet. Derfor kan vi med andre ord sige, at digtet har en fast form. 

Virkning

Når et digt har en fast og regelmæssig form, giver det ofte digtet et harmonisk og helstøbt udtryk. Sådan er det også i ”Sig nærmer Tiden”. Derfor er der en vis overensstemmelse mellem digtets harmoniske ydre form og digtets indhold. Jeget virker rolig og nogenlunde afklaret, selvom han står overfor at skulle dø. Han er ikke i panik eller bange, og på den måde spejler han det rolige og harmoniske i digtets ydre.

Teksten herover er kun et uddrag. Køb medlemskab for at læse den fulde tekst.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sig nærmer Tiden

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.