Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Sig altid farvel i tide”. Novellen er skrevet af Ida Jessen og udkom i 2007 i En mand kom til byen. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du vil have hjælp til at arbejde med analysen på egen hånd, kan du bruge vores guide til novelleanalyse. Den giver dig en systematisk gennemgang med grundige forklaringer af alt det, du bør være opmærksom på i din analyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

”Sig altid farvel i tide” opfylder mange af novellens karakteristiske træk. Den har et enstrenget forløb med fokus på den begivenhed, at hovedpersonen vælger at bevæge sig fra haven og ud i skoven og de konsekvenser, det får for hende. 

Dog virker den fremmede mands historie som et brud med det episke forløb, da den fungerer som en ny, adskilt fortælling. Der er få bipersoner, og rummet udgøres af huset, haven og skoven. Det tidspunkt, hvor hovedpersonen bevæger sig ned i vandet, hvilket kan tolkes som hendes forening med naturen, kan ses som et vendepunkt. Til slut når handlingen sit kulminationspunkt, idet titlen bindes sammen med hovedpersonens konklusion på den fremmede mands historie. 

Dog indeholder Jessens tekst træk, der peger ud over den traditionelle novellegenre og hen på eventyrgenren. Handlingen er centreret om én hovedperson, der bevæger sig gennem et fantastisk univers. 

De to tvillingedrenge, der hjælper hovedpersonen over på den anden side af åen, kan ses som hjælpere, mens hun selv er helten, der skal klare sig igennem det fantastiske univers. Hun bevæger sig fra en tryg hjemmesituation ud i det farlige ukendte rum, men når aldrig tilbage igen. Altså næsten efter eventyrets traditionelle hjem-ude-hjem-opbygning.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind