Sig altid farvel i tide

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Sig altid farvel i tide”. Novellen er skrevet af Ida Jessen i 2007 og udgivet i En mand kom til byen.

Novellen er skrevet i den litterære genre psykologisk realisme. Den skildrer et menneske i identitetskrise, som bevæger sig fra den realistiske hverdag over i et fantastisk og absurd univers.

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start med teksten. Så gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til fortolkning og perspektivering.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen hedder ”Sig altid farvel i tide”, og hen mod slutningen er der en direkte henvisning til den, da hovedpersonen konkluderer:  ”Det gælder om at sige farvel, mens legen er god”. 

Da hovedpersonen siger, at det gælder om at sige farvel mens legen er god, er det for at give et råd til den fremmede mand i skoven. Egentlig er det dog møntet på hendes egen situation. Hun er netop flygtet fra sin mand og børn uden at sige farvel. 

Det er værd at lægge mærke til, at titlen ikke går direkte igen i selve historien. Der står ikke ”Sig altid farvel i tide”, men ”mens legen er god”. Man kan tolke det sådan, at det at sige farvel i tide er at sige farvel, mens legen er god. 

Dette er netop, hvad hovedpersonen ikke har formået. Hun opfører sig fraværende og distanceret overfor sin kæreste, der synes hende ligegyldig, og hun har derfor ikke fået sagt fra overfor ham ”mens legen var god”. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Sig altid farvel i tide

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.