Opgave 1b

Politiske blokke

Vi starter med at kigge på om der er et mønster ud fra de politiske blokke. Vi kan se, at der ikke er et klart mønster, da der i hver blok både er vælgere, der er overvejende enige og uenige. 

Til gengæld kan vi se et mønster ud fra de politiske skillelinjer. Vi kan se, at jo mere fordelingspolitisk højreorienteret og/eller værdipolitisk venstreorienteret man er, desto mere enig er man i udsagnet. Og omvendt. Hvis man er fordelingspolitisk venstreorienteret og/eller værdipolitisk højreorienteret vil man i højere grad være uenig i udsagnet. Det kan vi forklare ud fra, hvad det vil sige at være højre- eller venstreorienteret på de to skillelinjer.

Hvis man er værdipolitisk venstreorienteret, så vil man typisk være globalt orienteret. Det vil sige, at man går ind for globalt samarbejde. Hvis man er værdipolitisk højreorienteret vil man typisk være nationalt orienteret. Man vil derfor i mindre grad gå ind for udenlandsk arbejdskraft.

Hvis man er fordelingspolitisk venstreorienteret, så vil man typisk gå ind for regulering af markedet og beskyttelse af arbejdere. Man vil derfor ikke gå ind for at gøre det lettere for udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark, da de kan tage arbejde fra danske arbejdere. Hvis man er fordelingspolitisk højreorienteret ønsker m…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind