[15]

Perspektivering

Novellen er modernistisk

Peter Seeberg er en af dansk litteraturs store modernister, og ”Hullet” er en typisk modernistisk prosatekst fra modernismens anden fase: konfrontationsmodernisme. Forfatterne i modernismens anden fase, og dermed også Seeberg, er meget optagede af det eksistentielle og menneskets forhold til virkeligheden. Et klassisk tema i modernismen er splittelse. 

I de modernistiske tekster konfronteres menneskets indre med den verden, der omgiver det. I dette møde mellem det indre og det ydre opstår oplevelsen af splittelse og fremmedgørelse, fordi virkeligheden opleves som meningsløs. Der er ikke længere nogen Gud eller religion til at give verden orden og mening. Denne tematik møder vi også i ”Hullet”.

Det er meningsløsheden, som Jess prøver at vise de andre i novellen. Når der ikke længere er nogen, en Gud eller traditioner og skikke, der kan give livet en dybere mening og orden, må mennesket selv forsøge at skabe den. Det leder til følelser som fremmedgørelse, angst og identitetstab. Særligt fremmedgørelsen og angsten over for det meningsforladte finder vi i ”Hullet”.

Modernistiske forfattere e...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind