Sprog

Sproget i "Hullet" er præget af jegfortælleren. Vi analyserer, hvordan jegfortællerens sprogbrug viser noget om hans indstilling til omverdenen. Vi kommer også ind på, at den sproglige stil er lav.

Derudover analyserer vi, hvordan personerne har symbolske navne, og titlen "Hullet" også er symbol…

...

Jegfortællerens sprogbrug fortæller noget om hans modvilje mod arbejdet og Graves og om hans forhold til kollegerne

Sproget er præget af jegfortællerens eget sprog i ”Hullet”. Han træder tydeligt frem som den, der fortæller historien, når han afbryder handlingen med små kommentarer som: ”jeg vil ikke påstå”, ”jeg skal ikke gentage den her” og ”som jeg ikke kan fordrage”.

Jegfortællerens personlighed og holdninger kommer til udtryk gennem de særlige ord …

...

Den sproglige stil er lav

”Hullet” er skrevet i et hverdagsagtigt, realistisk sprog. Sproget minder om hverdagens talesprog, og der bruges fx udtryk som ”varme på tjansen” og ”så pludselig tog fanden ved ham”. Derudover er især den sidste halvdel af teksten fyldt med talesprog i dialogerne. Der bliver også brugt vulgære udtryk, som da Gringo foreslår, at hullet skal bruges til at kneppe i.

Der er flere gange i teksten også længere passager, hvor der ikke er sat punktum. Sætningerne er kun a…

...

Personerne har symbolske navne

Flere af personerne i ”Hullet” har mærkelige navne. Navnene er et af de træk ved novellen, som tydeligt bryder med en realistisk ramme og vækker undren hos læseren. Fem af arbejdsmændene har engelske navne. De hedder Tape, Gringo, Drain, Down og Wales. Dertil er der Jess og Herbert og jegfortælleren, som vi ikke får at vide, hvad hedder.

Nogle af mændenes navne henviser til gravearbejdet og hullet. Down betyder ’ned’. Det peger på, hvordan de graver sig ned i jorden. Drain betyder ’dræn’ eller ’at dræne’. Det hænger sammen med, at man er nødt til at dræne et hul for grundvand, mens man graver. De to…

...

Titlen ”Hullet” har symbolsk betydning

Omdrejningspunktet for novellen er det hul, personerne graver. Personerne er i tvivl om hullets størrelse og formål. De vil ikke acceptere, at gravearbejdet og hullet er meningsløst. Mens nogle mener, det skal være større og dybere, mener andre, at de har gravet for dybt. Jess er den eneste, der mener, at de bare skal ”arbejde for arbejdets skyld”. Meningen med hullet er ligegyldig for ham, han graver bare. Til sidst i novellen s…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind