Hullet

Novellen ”Hullet” er skrevet af Peter Seeberg og stammer fra novellesamlingen Eftersøgningen, som udkom i 1962. I analysen får du grundig hjælp til at analysere "Hullet".

Seeberg er en af dansk litteraturs store modernistiske forfattere. Han debuterede med novellen ”Spionen” i 1954 og som romanforfatter med romanen Bipersonerne i 1956. ”Hullet” er en typisk modernistisk og eksistentialistisk tekst. Den handler om, at virkeligheden dybest set er absurd og meningsløs. Seeberg undersøger med novellen, hvordan det er muligt at acceptere denne absurditet som et livsvilkår og leve videre på trods eller i kraft af det meningsløse. Du kan læse mere om Peter Seebergs forfatterskab her.

Analysehjælpen giver dig hjælp til at lave en god analyse af ”Hullet”. Samtidig træner den dig i den analytiske proces.

På den næste side finder du et resumé af novellens handling og en beskrivelse af novellens tema. Du får også en introduktion til den historiske kontekst, som handlingen foregår i. 

På siden efter følger en ordliste med forklaringer til svære ord og begreber i novellen. Ordlisten kan hjælpe dig med at forstå handlingen.

På den efterfølgende side finder du analysen af novellen, som giver dig hjælp til at analysere alle dele af "Hullet". Først gennemgår vi teksten ud fra analysemodellen for noveller, så du får overblik over, hvilke træk der er i novellen. Derefter analyserer vi de mest interessante træk ud fra to indfaldsvinkler med fokus på 'det sære og det genkendelige' og 'tomgang'.

Du får her et kort uddrag af analysehjælpen:

Navnesymbolik

Vi vil nu kigge nærmere på de otte personer, som arbejdsgruppen består af. Vi vil analysere deres funktion i teksten og navnenes symbolske betydning.

Da arbejderne begynder at diskutere hullets omfang og formål, opløses vi’et til individuelle personer med navne. Deres navne er et af de træk ved novellen, som tydeligt bryder med en realistisk ramme og vækker undren hos læseren. De har nemlig ikke almindelige navne. De otte arbejdsmænd hedder Tape, Gringo, Drain, Down og Wales. Dertil er der Jess og Herbert og jegfortælleren, som vi ikke får at vide, hvad hedder.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hullet

[3]
Bedømmelser
  • 19-02-2021
  • 28-01-2021
  • 19-09-2020
    Givet af HHX-elev på 3. år