Anthony Downs' model

Hvad er Downs model?

Downs model handler om, at vælgere og partier er rationelle aktører. At være en rational aktør betyder, at man tager den mest effektive vej til sine mål. Vælgerne vil derfor stemme på det parti, der bedst opfylder deres ønsker. 

Partiernes mål er at få så mange stemmer som muligt, så de kan få den indkomst, indflydelse og prestige, der følger med regeringsmagten. Partierne udformer derfor deres politiske standpunkter efter, hvad de forventer vælgerne vil tage godt imod. Det vil sige, at partiernes politik er et middel til at stemmemaksimere. Partierne er også villige til at skifte politisk standpunkt, hvis vælgerne skifter holdninger.

Man kan sige, at Downs ser politik som et marked, hvor partierne konkurrerer med hinanden om at sælge deres politik til vælgerne, som betaler partierne med stemmer. 

Downs model vil føre til forskellige former for partiadfærd afhængig af, hvordan holdningerne i vælgerkorpset fordeler sig og hvilket valgsystem, der i det pågældende land, da disse faktorer af...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind