Anthony Downs' model

Hvad er Downs model?

Downs model handler om, at vælgere og partier er rationelle aktører. At være en rational aktør betyder, at man tager den mest effektive vej til sine mål. Vælgerne vil derfor stemme på det parti, der bedst opfylder deres ønsker. 

Partiernes mål er at få så mange stemmer som muligt, så de kan få den indkomst, indflydelse og prestige, der følger med regeringsmagten. Partierne udformer derfor deres politiske standpunkter efter, hvad de forventer vælgerne vil tage godt imod. Det vil sige, at partiernes politik er et middel til at stemmemaksimere. Partierne er også vi…

...

Medianvælgermodellen

En af Downs mest kendte forudsigelser for partiadfærd er medianvælgermodellen. Medianvælgermodellen handler om en situation, hvor vælgernes holdninger fordeler sig på én politisk dimension, f.eks. fordelingspolitik, og klumper sig sammen på midten. Det betyder, at der er vælgere, hvis fordelingspolitiske holdninger er meget venstre- eller højreorienterede, men at størstedelen af vælgernes holdninger placerer sig i midten som du kan aflæse af vores illustration af modellen.

I den situation forudsiger Downs, at partier vil …

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind