Molins model

Hvad er Molins model?

Molins model viser, hvilke faktorer der har betydning for et partis valg af standpunkt. 

Björn Molin lavede modellen i 1965, men modellen er siden blevet udvidet. Vi tager udgangspunkt i den udvidede model.

I Samfundsfag bruges modellen typisk til at forklare, hvorfor et parti har taget et bestemt standpunkt. For eksempel hvorfor Socialdemokratiet har valgt at støtte Dansk Folkepartis paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Molins model indeholder fire faktorer, der kan have betydning for et partis valg af standpunkt:

  1. Ydre faktorer.
  2. Interessefaktor.
  3. Strategi.
  4. Personfaktor.
Illustration af Molins model.

Når du bruger modellen skal du huske, at modellen ikke kan bruges til forudsige partiernes præcise standpunkter. Du kan heller ikke sige præcis hvorfor et parti har valgt et bestemt standpunkt ud fra modellen. Men du kan godt bruge modellen til at diskutere, hvor sandsynligt det er, at et parti vælger et bestemt standpunkt - f.eks. hvis alle faktorerne peger i én retning, så virker det sandsynligt, at et parti vælger det givne standpunkt.

Du kan læse et eksempel på, hvordan du kan bruge Molins model i vores eksempelbesvarelse af spørgsmål 3 i Delopgave B: Valget 2015 fra 2016. I eksemplet bruger vi Molins model til at diskutere, hvor sandsynligt det er, at enten Liberal Alliance, Det Konservative eller Dansk Folkeparti vælger at vælte Lars Løkke Rasmussens Venstre regering.

Forklaring af Molins model

Modellen skal læses omvendt, når man skal bruge den. Først vælger man, hvilket standpunkt man vil undersøge. Det kan både være et standpunkt partiet har taget og et standpunkt partiet måske vil tage. Derefter undersøger man, hvilke faktorer, der har påvirket eller vil påvirke valget af standpunktet. I det følgende går vi i dybden med de fire faktorer.

Ydre faktorer

Ydre faktorer er forhold udenfor det nationale politiske system, der påvirker det nationale politiske system. Ydre forhold kan...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind