Fortolkning, budskab og tema

På denne side finder du vores bud på en fortolkning af novellen og på dens budskab. Vi beskriver også, hvad novellens centrale tema er.

Fortolkning og budskab

”Torben og Maria” er en novelle om en socialt udsat familie og deres indbyrdes relationer. Selve novellens handlingsforløb er ikke særlig udfoldet eller langt. Læserens blik retter sig derfor mod andre vigtige elementer i teksten.

Det er eksempelvis spændende at se på, hvordan vi som læsere tvinges til at identificere os med Bjerget gennem hans rolle som fortæller. Det kan nemlig være med til at fortælle os noget om budskabet med novellen. Bjergets rolle bliver nemlig også læserens rolle, hvilket får os til at reflektere over vores egen position ift. Torben og Maria.

Vi kan tolke det som et budskab om, at Bjergets rolle afspejler samfundets rolle over for Maria og hendes situation. Vi både involverer os lidt, som Bjerget gør med gaven til Torben, men vi trækker os samtidigt også meget i baggrunden, som Bjerget gør gennem sin fortællerposition. Budskabet står dermed klart frem som en form for kritik af, hvord...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind