Fortæller og synsvinkel

Novellen “Naboer” af Raymond Carver er fortalt i en blanding af nutid og datid af en tredjepersonsfortæller.

Fortælleren er primært objektiv, upersonlig og distanceret, og begivenhederne bliver fortalt på en faktuel måde: “Han valgte en dåse med fiskesmag til katten, så fyldte han kanden og gik ind for at vande”. Ofte får vi ikke indsigt i karakterernes tanker og holdninger, men må selv gætte os frem til, hvad de mon tænker. Dette skaber spænding, eftersom vi aldrig er sikre på, hvad karaktererne gør som det næste. Det hjælper desuden med at bygge spændingen op frem mod novellens klimaks.

Selvom historien generelt bliver præsenteret på en faktuel, objektiv måde, giver fortælleren os alligevel lidt indsigt i Bill Millers tanker, og nogle gange deler fortælleren Bills synsvinkel: “Han havde fornemmelsen af at have ladet noget blive tilbage”. I begyndelsen af historien lader fortælleren også til at have indsigt i både Arlene og Bills tanker: “Men engang imellem følte de, at de som de eneste i deres kreds på en eller anden måde var blevet forfordelt”. 

Fortælleren er nogle gange implicit. Fx hentydes der til, at Arlene har ligget i naboernes seng: “Han bemærkede nogle hvide bomuldsfibre, der sad fast bag på hendes sweater, og hendes kinder blussede.” Derudover antyder Arlenes rødmen, at hun måske har fundet en form for seksuel tilfredsstillelse i at gøre det.

 

 

...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind