Perspektivering

Litterær periode

Raymond Carvers novelle “Naboer” blev først publiceret i 1971 i bladet Esquire. Som de fleste af Carvers noveller er den skrevet i en minimalistisk stil.

Derudover er “Naboer” en del af en litterær bevægelse, der på amerikansk er kendt som dirty realism. Denne rå eller beskidte realisme fokuserer typisk på arbejderklassen og deres problemer. Den sproglige stil er som regel barsk og upersonlig. Det, der sker i historien, er ofte handlinger hentet fra den grå hverdag, og pointen med dét er at vise, hvor kedeligt og utilfredsstillende livet i arbejderklassen kan være. 

Raymond Carvers “Naboer” fokuserer på middelklassen og deres problemer i form af historien om Bill og Arlene. Begivenhederne i historien er primært hverdagsprægede, idet vi følger Bill, der går gennem naboernes lejlighed, vander deres planter og fodrer deres kat. Selv når hans handlinger forvandler sig til voyeurisme, forbliver fortællertonen upersonlig. 

Perspektivering

Helle Helle er en dansk forfatter, som skriver meget minimalistiske noveller og romaner. Hendes stil minder meget om Carvers. Fx kan du perspektivere til novellen “Roligt ungt par”, som også har et par og en lejlighed som omdrejningspunkt. En anden parallel er, at hovedpersonerne forholder sig til et andet par, som dog ikke er naboer, men lejlighedens ejere.

En anden mulighed er Helle Helles novelle “Fasaner”, der også har en bolig som omdrejningspunkt og en lidt spøjs relation mellem to fremmede.