Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere “Når jeg ligger på jorden”. Digtet er skrevet af Lone Hørslev og udkom i 2018 i digtsamlingen Dagene er data.

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Digtanalyse

Brug vejledningen til digtanalyse, hvis du har behov for mere hjælp til at komme i gang med arbejdet.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Digtet veksler mellem et nært og et fjernt perspektiv

Digtet handler om menneskets forhold til naturen. Den indre komposition veksler mellem to forskellige perspektiver. Det ene er et nært perspektiv, hvor jeget forsøger at mane til ro og besindighed. Det andet er et større perspektiv, hvor jeget ser de dystre realiteter i øjnene. 

De to perspektiver blander sig mere hinanden. Det er f.eks. tydeligt i begyndelsen, hvor jeget både lytter til sit eget hjerte og til jernstrømmen i jordens indre:

Når jeg ligger her på jorden 
med kinden mod græsset 
kan jeg mærke mit hjerte og
suset fra jernfloden 
der pumper afsted i jordens indre.

Ordet ”jorden” bliver også brugt i en dobbelt betydning. Det er dels den nære forestilling om jorden, som den brune muld, græsset gror i. Men det er også den mere fjerne og abstrakte forestilling om jorden, altså jordkloden i sin helhed. 

Den dobbelthed indfanger på tydelig vis den dobbelthed, som er på spil gennem hele digtet. Det lyriske jeg veksler mellem at se tingene i et nært og et fjernt perspektiv, og det påvirker jegets følelser i forhold til jorden og klimakrisen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind