Analyse

"Månestrålesofaen" er ikke en typisk novelle eller kortprosatekst. Den optræder i et værk af Christina Hesselholdt, der hedder Hovedstolen, men den læses ofte for sig selv som en ultrakort novelle eller som en kortprosatekst. Vi analyserer den i vores analyse mest som en kortprosatekst.

Hovedpersonen i "Månestrålesofaen" er jegfortælleren, og vi kigger i vores analyse nærmere på, hvad hendes udseende, sprogbrug og handlemåde kan fortælle os om hende. Vi kigger også på forældrene og deres forhold til til datteren, og vi gennemgår, hvilken virkning det har, at personerne er almindelige.

Tekstens miljø er karakteriseret af, at vi befinder os i familiens hjem. Vi befinder os i et velkendt hjemmemiljø, og vi kigger i analysen på, hvilken virkning det har. Vi gennemgår også nogle af de kritiske miljøbeskrivelser, som vi finder i teksten.

Fortællerens sprog er præget af, at hun både er en voksen og en barnlig fortæller. Vi ser på, hvilken virkning det har for fortællingen, og vi kigger også på, hvorfor der ikke er brugt særligt meget billedsprog i teksten. Vi gennemgår også, hvorfor vi kan sige, at titlen "Månestrålesofaen" har særlig betydning, og vi analyserer indkøbsposerne som symboler på forældrenes forhold samt som billede på fortællerens verden.

Fortælleteknikken er tydeligt præget af, at teksten har en jegfortæller. Synsvinklen er indre, hvilket gør, at vi får hele historien fortalt fra jegfortællerens perspektiv. Der er brugt medsyn i teksten, og det gør tekstens scener mere nærværende. Fremstillingsformen er scenisk, og det gør også, at vi føler, at vi er helt tæt på teksten og fortælleren.

Kompositionen i "Månestrålesofaen" er kendetegnet af, at handlingsforløbet er bygget op som en rammefortælling. Fortællerens samtale med sin far udgør rammen, mens de øvrige tanker og minder udgør historien indeni. Vi kigger på tekstens begyndelse, vendepunkt og slutning, og vi gennemgår, hvorfor det er vigtigt at huske, at "Månestrålesofaen" er en del af en større fortælling. Vi ser også på brugen af flashback.

Analysen afsluttes med, at vi kigger på kortprosagenren. Vi gennemgår en række af kortprosagenrens kendetegn, så det bliver tydeligt, hvilke genretræk ”Månestrålesofaen" har. Vi kigger her bl.a. på den korte form og kompositionen. Vi gennemgår også, hvilken betydning det har, at ”Månestrålesofaen" bryder med kortprosagenrens kendetegn ved at have mange fokusskift samt et flashback.

Du møder en række spørgsmål til analysen på de følgende sider, og derefter kommer en analyse af ”Månestrålesofaen”. Analysen kan bruges i din forberedelse til et mundtligt oplæg eller til en skriftlig opgave. Vi folder alle pointerne ud undervejs i analysen, for at du nemmere kan forstå teksten, men det gør også, at du nemmere kan gennemskue, hvad vi gør, når vi analyserer en kortprosatekst som "Månestrålesofaen". Du bliver på den måde også bedre til selv at analysere tekster.