Guldkorn

Hvorfor tilsætter vi stivelse?

Grunden til at vi tilsætter stivelse er, at diiod (I2) gemmer sig i nogle små lommer i de store stivelsesmolekyler. Når I2 gemmer sig i disse lommer, opstår der en svag kompleks binding mellem stivelse og I2, som skaber den kraftige blåsorte farve. Stivelse fungerer altså som en slags indikator, der fortæller os, hvornår der er I2 i opløsningen. I2 kan egentlig i sig selv godt give en vandig opløsning en farve, men der vil blot være tale om en svag gullig farve, som slet ikke er lige så markant som den kraftige blåsorte farve fra komplekset mellem I2 og de store stivelsesmolekyler.

Reaktionsordenen med hensyn til iodat

Vi har ikke lavet nok forsøg til i denne rapport at kunne bestemme reaktionsordenen med hensyn til iodat, IO3-, men andre undersøgelser har vist, at der er tale om en 1. ordens reaktion. For en 1. ordens reaktion gælder det, at reaktionshastigheden fordobles, når koncentrationen af reaktanten fordobles. Det passer nogenlunde med vores resultat.

Reaktion 1 består faktisk af to delreaktioner

Vi ser her reaktion 1 (på afstemt form):

Denne reaktion består faktisk af to delreaktioner, som vi kalder henholdsvis delreaktion 1a og delreaktion 1b. 

Delreaktion 1a ser (på afstemt form) således ud:

Sammenligner vi med reaktion 1, kan vi se, at der faktisk er tale om iodid (I-) i stedet for diiod (I2).

Delreaktion 1b ser (på afstemt form) således ud:

Vi bemærker, at iodid (I-) omdannes til diiod (I2) ved at reagere med iodat (IO3-). Det vil sige, at dannelsen af diiod (I2) faktisk foregår gennem to reaktioner (delreaktion 1a og delreaktion 1b) og ikke gennem en enkelt reaktion (reaktion 1), som det ellers fremgår af øvelsesvejledningen.

Vi har herunder vist, hvordan man afstemmer delreaktion 1a og delreaktion 1b:

Afstemning af delreaktion 1a

Vi starter med at opskrive reaktanter og produkter:

 

1) Bestem oxidationstal

Vi skal først bestemme oxidationstallet for I i IO3-. Vi bemærker først, at IO3- har en ladning på -1. O har oxidationstallet -2, og der er 3 styks O-atomer i IO3-. Vi kender endnu ikke oxidationstallet for I, så det er vores ubekendte, x. Dette giver os ligningen:

x-2\cdot 3=-1

Vi løser ligningen og får:

  x=5

Det vil sig...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind