Kropsfremstil­linger i medierne

I denne opgavehjælp til opgave 2 fra Vejledende opgavesæt 1 til Dansk A på HF fra august 2018 hjælper vi dig med at skrive en analyserende artikel om kropsfremstillinger i medierne, som tager afsæt i to uddrag fra dokumentarerne Tykke Ida og Hård udenpå

Den analyserende artikel går ud på at lave en sammenlignende analyse og fortolkning af de to dokumentarer med fokus på brugen af filmiske virkemidler og kropsfremstillinger. 

Udover analysen indeholder vores opgavehjælp et kort resumé af hvert dokumentaruddrag. Vi hjælper dig også med at forstå opgaveformuleringen og finde en vinkel på opgaven.

Uddrag

Herunder kan du læse et uddrag af vores opgavehjælp:

Logoet italesætter problemet, som Ida ser det

Når du skal analysere, hvordan brugen af filmiske virkemidler fremstiller Ida og hendes krop i DR3-dokumentaren Tykke Ida, kan du fx tage udgangspunkt i dokumentarens titel. Den toner frem på skærmen som et logo sidst i introsekvensen: “TYKKE IDA” (00:25-00:37). Ordvalget italesætter et problem, som dokumentaren skildrer set fra Idas synsvinkel: Vores samfund ser skævt til tykke mennesker og ser dem som en (stor) krop frem for et individ. Mange overvægtige vender kritikken indad og har svært ved at acceptere deres krop.

Samtidig er ordene i logoet skrevet med blokbogstaver, så de fylder - næsten som en tyk person fylder for meget i samfundets øjne.

Virkning

Logoet har den virkning, at det leder vores opmærksomhed hen på, at det her handler om kroppen. Selve ordvalget er med til at pege på den problematik, at vi har det med at se en krop, før vi ser et menneske. Ved en overvægtigt person bliver den mekanisme ekstra aktuel, og det ønsker Ida at ændre på. Hun har vejet for meget hele sit liv og er derfor vant til aldrig bare at være Ida i folks øjne, men altid Tykke Ida. Det bliver altså hendes identitet at være tyk.

Logoets store blokbogstaver fungerer som en ironisk og demonstrativ kommentar til debatten om overvægtige og udseende: Selvom man er tyk, har man lige så meget ret til at være her som alle andre.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Kropsfremstillinger i medierne

[4]
Bedømmelser
 • 06-10-2021
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 06-05-2021
  Givet af HF-elev på 2. år
 • 08-02-2021
  Givet af 3.g'er på STX
 • 29-09-2020
  Givet af GS-elev på 1. år