Fortolkning og perspektivering

Tema og budskab

”Jernbanen” er en rejseberetning, som tematiserer, hvordan ny teknologi kan påvirke den måde, vi oplever verden på gennem vores krop og sanser. Den første oplevelse af jernbanens fart og komfort er en åbenbaring for Andersen på et niveau, som han hidtil kun har oplevet i kirken eller i den særligt skønne natur. 

Gennem et detaljeret, sanseligt sprog får vi et indblik i, hvordan farten påvirker hans sanser og lader ham se verden far et helt nyt perspektiv. Toget virker magisk, og han føler, at han står ansigt til ansigt med Gud. 

Andersen bruger altså det litterære sprog til at formidle, hvordan turen med jernbanen er en overvældende ny erfaring. Han henviser til magi, mytologi og religion for at understreger storheden i oplevelsen. 

Samtidig har han tanke på dem derhjemme, som han skriver for. De har endnu ikke haft mulighed for at opleve jernbanen. For at gøre den mere begribelig, sammenligner han jernbanen med velkendte fænomener som en landevej og en slæde, der trækkes gennem den jævne sne. 

Rejseberetningen har altså også et pædagogisk lag, som forsøger at gøre det ubegribelige begribeligt. 

Andersen er klar over, at andre mener, at...

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind