Jernbanen

Her kan du lytte til en podcast, som giver dig hjælp til at analysere og fortolke rejsebeskrivelsen "Jernbanen". Teksten er skrevet af H.C. Andersen og udkom i En Digters Bazar fra 1842.

I rejsebeskrivelsen gengiver en begejstret H.C. Andersen sin oplevelse af en togrejse gennem Tyskland. Da Andersen skrev teksten fandtes der endnu ikke jernbaner i Danmark. Han indleder derfor teksten med en pædagogisk beskrivelse af, hvad en jernbane er i forhold til en almindelig vej.

Podcasten er perfekt til dig, der skal arbejde med teksten i en skriftlig opgave eller i timerne. Ved at lytte til podcasten bliver du klogere på, hvad der er vigtigt at komme ind på i en analyse og fortolkning.

Her kan du læse et uddrag fra podcasten:

Vi skal tale om "Jernbanen" af H.C. Andersen. Det er et uddrag af bogen, der hedder "En Digters Bazar", som er skrevet i 1842. Det er Kasper og Michael, som er redaktører i Dansk, som jeg har med til at tale om teksten. Michael, hvad er det her for en tekst? 

Det er en tekst, hvor H.C. Andersen, han beskriver i sådan en halvvejs essayistisk, halvvejs rejseskildring - det er måske mest rejseskildring -, sit første møde med jernbanen. Og den er jo fra 1842 så han oplever denne her jernbane på en af sin Europarejser. Og det skal siges, at i Danmark, der kommer den første danske jernbane, der var en i Altona-Kiel 1844, men i selve Danmark, der åbner København-Roskilde først i 1847. 

Så den bliver skrevet nogle år før vi i det hele taget har jernbane i Danmark, og han må så også tage til Tyskland for at at opleve det. Den starter med en pædagogisk beskrivelse for læserens skyld, om hvad er jernbanen egentlig for noget. Og den kan vi vende tilbage til.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Jernbanen

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.