Hvorfor er Ludwig ikke konge?

Opgaven om iscenesættelse af virkeligheden fra skriftlig eksamen i Dansk A på STX den 20. maj 2021 tager udgangspunkt i et uddrag fra dokumentarserien “Hvorfor er Ludwig ikke konge?” på DR TV. På de næste sider dækker vi følgende punkter:

Hvis du har brug for mere hjælp til at analysere en dokumentarserie, kan du læse vores generelle vejledning til dokumentaranalyse:

Analyse af dokumentarfilm

Her kan du finde Studienets analysemodel til dokumentarfilm. Modellen er især lavet til brug i Dansk, men mange af elementer kan også være nyttige i Engelsk eller Mediefag, hvor du ligeledes kan blive bedt om at arbejde med dokumentarfilm.

Klipning understreger konstrasten mellem drømme og virkelighed

Flere steder i uddraget ser vi eksempler på, at selve klipningen bliver brugt til at antyde, at Ludwigs liv er kommet på et forkert spor, fordi hans gren af familien ikke længere indgår i arvefølgen. 

Det kommer fx til udtryk, når der klippes fra scenen, hvor Ludwig bevæger sig rundt omkring Sorgenfri slot og direkte hen til en scene med hans vækkeur, som ringer (00:34-00:50). På den måde bliver det royale liv iscenesat som en slags drøm, som så bliver afbrudt af en opvågning i den hårde virkelighed.

Senere bliver klipningen endnu mere markant, når vi går fra et historisk billede af Sorgenfri Slot og direkte til det parcelhus, hvor Ludwig og hans mor bor i dag. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind