Iscene­sættelse af virkeligheden

Her får du hjælp til at skrive en analyserende artikel om iscenesættelse af virkeligheden. I artiklen skal du analysere og fortolke et uddrag af tv-dokumentaren Hvorfor er Ludwig ikke konge? Dokumentaren blev sendt i fire afsnit på DR2 i marts 2020.

Opgaven indgik ved skriftlig eksamen i Dansk A på STX 20. maj 2021. Du kan dog også bruge vores opgavehjælp, hvis du arbejder med dokumentaren i anden sammenhæng.

Uddrag

Her kan du læse et uddrag fra opgavehjælpen:

Der er flere troværdighedsproblemer med dokumentarfilmens fremstilling

Det kan være tricky at vurdere dokumentarfilmens loyalitet overfor virkelige personer og begivenheder, da man i eksamenssituationen jo ikke nødvendigvis har adgang til at lave en større mængde historisk research. Det er dog stadig muligt at komme med nogle observationer baseret udelukkende på indholdet i uddraget.

Fx kan man måske stille spørgsmålstegn ved dokumentarens negative vinkel på Margrethe og hendes gren af familien, fordi den ikke rigtig lægger solid dokumentation bag de små antydninger af, at prinsesserne primært fik tronen, fordi de var mere populære i medierne. I det hele taget er der ikke så meget støtte til dokumentarens ret aggressive vinkling af de to grene af familien som nogle, der helt grundlæggende er i konflikt med hinanden. 

Der er også et klart troværdighedsproblem med dokumentarens centrale præmis, fordi den lægger op til, at Ludwig ville have været konge, hvis ikke tronfølgeloven var blevet ændret. Det er dog en meget tvivlsom påstand af flere grunde, da der reelt set ville have været flere personer foran Ludwig i arvefølgen selvom tronfølgeloven ikke var blevet ændret på det pågældende tidspunkt. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Iscenesættelse af virkeligheden

[1]
Bedømmelser
  • 10-05-2022
    Givet af 3.g'er på STX