Ilum Galgebakke

Her får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Ilum Galgebakke”. Novellen er skrevet af Henrik Pontoppidan og udgivet i novellesamlingen Skyer (1890).

Vi giver dig først et resumé af ”Ilum Galgebakke” sammen med den mest nødvendige baggrundsinformation. Dernæst hjælper vi dig med at forstå de vanskelige ord og afsnit i teksten, inden vi gennemgår de centrale elementer i analysen. Til sidst giver vi vores bud på, hvordan teksten kan fortolkes og perspektiveres.

Uddrag

Her kan du læse et kort uddrag af analysehjælpen:

Karakteristik af "Mandslingen" 

Mandslingen er en fremmed, der kommer på besøg i Ilum. Hans tilnavn henviser til hans udseende. Han er en lille, ældre mand, der har noget dværge- eller troldeagtigt over sig. Sagt på en anden måde fremstår han som en spydig drillenisse, der kommer til egnen.

Han påstår, at han er en pensioneret skolelærer, der er kommet til Ilum for at studere byens historie. Han har dog et helt andet forhold til historien end skolelærer Zachariasen. Mandslingen studerer nemlig ikke kongerækken og de gamle myter, men interesserer sig mere for områdets bondeoprør. Vi får også fortalt, at oprør og revolution i det hele taget er hans hovedinteresse. Han har med egne øjne oplevet både Pariserkommunen 1871 og oprøret i Berlin i 1848.

Mandslingen er altså en verdensborger, der kommer til Ilum efter at have indsamlet erfaring og viden fra Europas brændpunkter. Han interesserer sig for underklassens voldelige frihedskamp og opfatter derfor ikke bøndernes høflige protester mod de provisoriske love som en strategi, der fører til mere frihed.

Det bliver tydeligt til mødet i forsamlingshuset, hvor han med åbenlys sarkasme roser bønderne for at sende kongen en skriftlig advarsel om et muligt oprør. Han mener, at det er så høflig en fremgangsmåde, at det logiske næste skridt vil være at hylde kongen med hurraråb. Han antyder altså kraftigt, at bøndernes protest er vage, tomme ord, som ikke gør magthaverne nervøse, men i praksis er en form for støtte. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Ilum Galgebakke

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.