Analyse

På de næste sider får du hjælp til at analysere ”Hjemkomsten”. Novellen er skrevet af Martin A. Hansen og udkom i 1945 i Østsjællands Folkeblad. 

Vi har fokus på følgende punkter i analysehjælpen:

Hvis du vil have hjælp til at arbejde med analysen på egen hånd, kan du bruge vores guide til novelleanalyse. Den giver dig en systematisk gennemgang med grundige forklaringer af alt det, du bør være opmærksom på i din analyse:

Novelleanalyse

Denne analysemodel til noveller er tænkt som en hjælp til dig, der skal analysere en novelle i dansk. Den kan bruges som inspiration til alle typer af noveller, og den er god, uanset om du skal skrive opgave eller skal til eksamen.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Novellen har en åben slutning. Lavs ser ud over markerne, mens han tilsyneladende overvejer brorens tilbud om, at han kan få gården. Han forestiller sig, hvordan markerne vil give et langt bedre afkast, hvis han benytter sig af de dyrkningsmetoder, han har lært i Holsten:

Dette var værd at gøre, og dette var værd at prøve. 

Men i samme øjeblik som beslutningen er truffet, bliver den fordrevet af traumatiske minder fra krigen: 

Da fortæller Taagen sig til urolige Masser, Mennesker og Dyr, vogne og Tros, Hærtoget under de flyvende Faner. 

Når bonden ser ud over landskabet, ser han en mark. Men når soldaten ser ud over det samme landskab, ser han en slagmark. Lavs er i vildrede om, hvem han er. Kan han blive en bonde igen? Eller sidder krigens oplevelser så dybt i ham, at han for aldrig vil være soldat, mærket af sine traumer? 

Han vender hesten for at ride bort fra bort fra hjembyen ”Paa maa og faa”. Men hans standser, da han hører en gammel kvindestemme kalde hans navn. Det må være Lavs mor:

- Lavs … Lavs, er det dig? 

Det er netop det eksistentielle spørgsmål, Lavs må forsøge at besvare. Kan han vende hjem og blive den gamle Lavs igen? Eller har krigen forandret ham så grundlæggende, at han aldrig vil kunne vende tilbage? Det er det åbne spørgsmål, som afslutter novellen. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind