[0]

Hjemkomsten

I denne analysehjælp får du hjælp til at analysere og fortolke novellen “Hjemkomsten”. Novellen er skrevet af Martin A. Hansen i 1945 og blev først udgivet i Østsjællands Folkeblad den 17. december 1945.

Novellen handler om soldaten Lavs, som vender hjem efter at have kæmpet i Napoleonskrigene. Hans forlovede har i mellemtiden giftet sig og fået tre børn med Lavs’ lillebror, som også har overtaget den gård, som Lavs skulle have arvet. De troede, Lavs var død. Lavs må nu beslutte, hvordan han vil reagere. 

Du får resumé og arbejdsspørgsmål, som kan give dig en god start med teksten. Så gennemgår vi de centrale elementer i analysen. Til sidst får du hjælp til fortolkningen. Du kan også lytte til vores podcast, som går i dybden med teksten.

Her kan du læse vores generelle råd om brugen af analysehjælp.

Her kan du læse et uddrag fra analysehjælpen:

Handlingen udspiller sig i et bondemiljø omkring landsbyen Varpelev ved Stevns. Naturen i området bliver beskrevet i detaljer i indledningen, som zoomer ind på Lavs, mens han bevæger sig gennem landskabet. Det er tidligt forår, alt er stadig vådt efter vinteren, buske og træer er endnu ikke sprunget ud. Miljøet befinder sig i en overgangsfase, som spejler den overgang, som Lavs befinder sig i. 

De detaljerede beskrivelser af hans rute gennem landskabet giver os en fornemmelse af, at Lavs er kendt i området:

Men i stedet for at følge Hegnet op mod den nære Vej til Varpelev, red han langsomt uden om den skumrende Præstemark og op mod Strøby Gade. Han slog et Kors for sig, da han passerede Højen med Træerne. 

De små detaljer afgiver ikke den store betydning for os, der ikke er fra egnen, men de viser, at rytteren tilsyneladende er meget kendt i området. Sammen med titlen ”Hjemkomsten” lader beskrivelserne os forstå, at soldaten er vendt hjem til sin fødeegn. 

Senere hører vi mere om den dårlige landbrugsjord, som egnens bønder må kæmpe med. Lavs’ bror beklager sig over, hvor svært det er at få jorden til at give ordentligt afkast:

Hvis man saa kun høstede noget paa Marken, men det er saa ringe. 

Lavs kommer altså ikke fra noget særligt velstillet bondemiljø. 

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Hjemkomsten

[0]
Der er endnu ingen bedømmelser af dette materiale.