[83]

Historisk metode

Her får du hjælp til historisk metode. Historiefaget beskæftiger sig med at undersøge og fortolke historien. Det sker primært gennem analyser af historiske kilder. I analysen af kilderne vil historikeren bruge en kildekritisk metode, hvor han eller hun bl.a. ser nærmere på, hvad kilden siger, og om kilden er troværdig.

På de følgende sider kan du læse om, hvad kildekritik er, og du kan få hjælp til at forstå de vigtigste kildekritiske begreber. Derudover kan du læse om andre metoder og begreber, som du kan støde på i Historie.

Vi hjælper dig også med at bruge metoderne i skriftlige historieopgaver.

Indhold:

Her kan du læse et uddrag af kompendiet

Når man forklarer en historisk udvikling ved hjælp af økonomiske forhold, siger man også, at en udvikling har en materialistisk årsag. En materialistisk årsagsforklaring fokuserer netop på et samfunds økonomi, dets ressourcer, dets teknologiske stadie m.v. I modsætning hertil vil andre fremhæve den nazistiske ideologi som hovedårsagen. Dette kaldes for en idealistisk årsag, som ofte har fokus på f.eks. ideologi eller religion, som sætter rammerne for menneskets handlinger.

Ved både materialistiske og idealistiske årsager er der tale om årsager, som hænger sammen med, hvordan samfundet og kulturen i den historiske periode er struktureret. Derfor hører begge årsager til strukturbaserede forklaringer. 

Ved at lægge vægt på strukturerne i et samfund, når man vil forklare en given historisk udvikling, siger man også, at udviklingen er historieskabt, dvs. bestemt af de rammer, som de enkelte aktører agerede i.

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind

Historisk metode

[83]
Bedømmelser
 • 15-08-2016
  Rigtig god til at bruge i forhold til kildekritik generelt. Man får en masse redskaber og måder man kan starte hver afsnit og dermed sætte de hele sammen. Jeg kan klart anbefale denne model
 • 27-05-2015
  Givet af 1.g'er på STX
  Giver en rigtig god fornemmelse af fagets metoder. Synes den mangler en smule om "vurdering" men ellers meget gennemført.
 • 20-06-2024
  Givet af 3.g'er på STX
  Meget udtømmende:)
 • 20-03-2024
  decent