Eksempel på kildekritik

Når man laver en kildekritisk analyse i en historieopgave, er det ikke meningen, at man skal anvende alle kildekritiske begreber slavisk. Man skal kun benytte de begreber, man har vurderet som de mest relevante. Nedenfor giver vi et eksempel på en kildekritisk analyse af en enkelt kilde. Kilden er Trykkefrihedsforordningen fra 1770, hvor Danmark afskaffede al censur som det første land i verden.

...

...

Hvad skal kilden svare på?

Det første, man skal vide, er, hvad kilden skal bruges til at svare på. Hvis vi siger, at Trykkefrihedsforordningen skal bruges til at svare på, hvordan oplysningstidens tanker var en del af censurens afskaffelse i Danmark, må vi læse kilden og sammenligne den med, hvad vi ellers ved om oplysningstiden tanker. Kilden kan vurderes som repræsentativ for, hvordan oplysningstidens idealer prægede afskaffelsen af censuren, idet det kun var kongen (repræsenteret af Struensee), der kunne vedtage love i landet og dermed også afskaffe gamle love. 

Kilden er en lovtekst, og derfor kan vi kun bruge kilden som et levn. Vi kan nemlig aldrig slutte fra kilden alene, at det, den siger, faktisk skete ude i samfundet. Men vi kan sagtens bruge kilden til at sige noget om, hvordan oplysningstidens tanker prægede lovgivningen.

...

Hvad siger kilden?

Kilden kan være svær at tyde, fordi den er skrevet på den måde, man gjorde i 1700-tallets Danmark. Men læser man kilden grundigt, kan man sige flere ting om den må…

Teksten herover er et uddrag fra webbogen. Kun medlemmer kan læse hele indholdet.

Få adgang til hele Webbogen.

Som medlem på Studienet.dk får du adgang til alt indhold.

Køb medlemskab nu

Allerede medlem? Log ind